Folosim atât de multe pungi din plastic că până şi parlamentarii se îngrozesc. Un deputat a depus o lege prin care, până în anul 2025, 60% din pungi ar trebui să fie biodegradabile. Odată ajunse în mediu, pungile din plastic se degradează extrem de greu. Aşa numita "poluare albă" a devenit o problemă majoră pentru majoritatea statelor de pe glob.
De la câteva zeci, până la câteva sute de ani. Acesta este timpul în care o pungă se degradează complet în funcţie de caracteristicile plasticului din care este făcută.
„Înainte de a face gestul extrem de urât de arunca o punga pe jos, ar trebui, un moment înainte să vă gândiţi că această pungă va rezista în natură mai mult decât veţi trăi dumneavostră, nepotul, copilul, strănepotul sau stră-strănepotul dumneavostră”, relatează Toma Petcu, reporter Digi24.
Un exemplu ruşinos găsim chiar în zona verde din jurul Arenei Naţionale. Grămezi întregi de pungi şi peturi zac de ani de zile printre copaci şi nimeni nu le strânge. Fără a avea o minimă cultură ecologică, românii folosesc anual o cantitate enormă de pungi din plasic.
„Pentru comoditate, că românul e comod din fire, dacă ar putea să intre cu maşina în magazin nu este niciun fel de problemă”, spune un bărbat.
„Într-un an, noi depăşim 250 de milioane de pungi de plastic. Avem o cantitate dublă pusă pe piaţă pentru că sunt foarte mulţi agenţi economici nu sunt supuşi acestei ecotaxe în sensul că sunt acele pungi care nu au acele mânere aplicate aşa cum spune legea şi care se folosesc drept ambalaj şi nu se înregistrează”, afirmă Dan Trifu, reprezentant ONG.
Multe dintre aceste pungi sunt de slabă calitate ceea ce le face practic de unică folosinţă. Asta în condiţiile în care reciclarea lor este aproape inexistentă. Un deputat propune ca până în anul 2025, 60% din pungile din plastic de pe piaţă să fie biodegradabile.
„Fiind cu material biodegradabil, atunci ele sunt mult mai rezistente şi nu vor mai fi aruncate aşa cum întâlnim de fiecare dată peste tot”, spune Răzvan Rotaru, deputat PSD, iniţiatorul legii.
Asociaţiile de mediu nu văd în asta o soluţie şi militează pentru interzicerea completă a folosirii pungilor din plastic, lucru care deja se întâmplă în alte ţări din lume.
„A merge mai departe şi a spune că trebuie să combinăm materialul asta plastic cu material organic, ar fi un pas un gol”, spune Ciprian Găluşcă, reprezentant ONG.
În acest moment România risca declanşarea procedurii de infrigement din partea Comisiei Europene în privinţa modului în care gestionează deşeurile.