Senatorul independent Alfred Laurenţiu Mihai a depus, la Senat, un proiect de lege prin care medicii să beneficieze de locuinţă de serviciu, în localitatea în care se află spitalul unde lucrează, autorităţile publice centrale şi locale fiind obligate să le acorde, în lipsa locuinţei, bani pentru plata chiriei unui apartament, scrie News.ro.
Propunerea legislativă privind asigurarea locuinţelor pentru medicii care lucrează în sistemul public de sănătate a fost depusă luni la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
Proiectul de lege prevede că medicul care nu a deţinut sau nu deţine, în mod individual sau în comun, împreună cu soţia/soţul sau copiii aflaţi în întreţinere, o locuinţă proprietate personală în localitatea în care îşi are sediul spitalul public în care îşi desfăşoară activitatea, are dreptul la acordarea unei locuinţe de serviciu, complet dotată cu mobilier.
Locuinţa va fi dată de autorităţile centrale sau locale care administrează spitalul la care medicul respectiv munceşte, iar aceasta trebuie să fie in localitatea respectivă sau la maxim 50 km distanţă de spitalul unde lucrează medicul.
În cazul în care medicul nu mai lucrează în sistemul public, cu normă întreagă, în cadrul unui spital local, judeţean sau regional, va pierde dreptul la locuinţa de serviciu.
Propunerea legislativă mai prevede că, în cazul lipsei locuinţelor de serviciu pentru medici, autorităţile locale vor fi obligate să plătească medicilor o indemnizaţie lunară din care medicul să îşi plătească chiria locuinţei.
Pentru cei care lucrează în spitalele din oraşele reşedinţă de judeţ, indemnizaţia nu poate fi mai mare de 80% din salariul mediu net pe economie, pentru cei care muncesc în spitalele din municipii indemnizaţia va fi de maximum 70%, iar pentru cei care activează în spitalele din alte localităţi, indemnizaţia va fi maximum 60% din salariul mediu net pe aconomie.
În proiect se menţionează că medicul are dreptul la locuinţă de serviciu inclusiv în cazul pensionării, de acelaşi drept beneficiind şi soţul sau soţia acestuia, pe toată durata vieţii.