Un proiect de cercetare internaţional, menit să aducă în magazine noi tipuri de alimente, gândite în funcţie de afecţiuni sau vârstă, e compromis de autorităţile din România. Dintr-un consorţiu de şase state, ţara noastră e singura care nu oferă finanţare, în condiţiile în care a existat o competiţie, iar proiectul a fost declarat câştigător.
Dan Vodnar, cercetătorul clujean premiat internaţional pentru inventarea ambalajului antimicrobian pentru alimente, e şeful echipei care a câştigat proiectul internațional de inovare. La un an distanţă, Autoritatea Naţională pentru Cercetare Stiinţifică şi Inovare l-a informat că nu va primi finanţarea promisă.
„Am primit un răspuns absolut halucinant, că în acord România a scris că „poate" să finanţeze, dar nu este obligată. Ceea ce este pur şi simplu aberant pentru că noi am intrat ca şi parteneri în cadrul proiectul, am fost declaraţi eligibili, am fost evaluaţi de experţi internaţionali. Oamenii respectivi niciodată nu vor mai colabora cu noi şi, probabil, nu vor mai colabora cu România”, spune Dan Vodnar, cercetător USAMV.
Proiectul se numește LONGLIFE și are ca scop crearea unor noi tipuri de alimente sănătoase, adaptate la vârsta și afecţiunile consumatorilor.
„Sunt extrem de dezamăgită. Nu pot să accept că tema mea nu va continua”, spune Lavinia Călinoiu, doctorand.
„Erau alimente pentru copii care suferă de diverse boli, pentru oameni diabetici. Pentru zona oamenilor în vârstă, produse cu o masticabilitate mult mai uşoară”, explică Dan Vodnar.
Valoarea proiectului se ridică la peste 1.800.000 de euro, iar contribuţia României trebuia să fie de 300.000 de euro. Două treimi din sumă ar fi fost folosite pentru achiziţionarea unui aparat ultramodern, unic în România.
„Era un aparat ce de fapt mima ce se întâmplă la noi în organism. Şi la final aparatul ne putea spune cu certitudine cât la sută din compusul pe care noi îl urmărim trece în sânge”, spune Dan Vodnar.
Odată dus la bun sfârşit, proiectul ar fi introdus pe piaţă noi produse lactate, de panificaţie şi din carne. Autoritatea Naţională pentru Cercetare Stiinţifică şi Inovare nu a răspuns solicitării Digi24 de a oferi o reacţie în acest caz. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca ia în calcul să dea în judecată instituţia.