„Sufăr de anxietate climatică”. Un cercetător a fost concediat pentru că a refuzat să zboare cu avionul

Data publicării:
Gianluca Grimalda
Gianluca Grimalda, în vârstă de 51 de ani şi de naţionalitate italiană, a petrecut ultimele şase luni studiind efectele sociale generate de schimbările climatice în Papua Noua Guinee. FOTO: Profimedia Images

Un om de ştiinţă şi activist ecologist italian aflat în misiune în Papua Noua Guinee a denunţat faptul că a fost concediat de angajatorul lui german, din cauza refuzului său repetat de a se întoarce în Europa cu avionul, în numele protejării climei, informează AFP, citată de Agerpres.

Gianluca Grimalda, cercetător la Institutul pentru Economie Mondială (IfW), al cărui sediu se află în oraşul Kiel din nordul Germaniei, a primit la jumătatea lunii octombrie o scrisoare, consultată vineri de AFP, prin care era anunţat că „relaţia lor de lucru s-a încheiat”.

Niciun motiv nu a fost specificat în acea scrisoare.

Câteva zile mai devreme, omul de ştiinţă, specialist în psihologia socială, primise un ultimatum de la angajatorul său, care l-a informat că ori „se întoarce acasă cu avionul, ori va fi concediat”, lucru pe care el l-a refuzat.

„Printr-un singur zbor cu avionul, aş fi emis la fel de mult CO2 ca o persoană, în medie, într-un an. Este ceva absolut de neimaginat pentru mine”, a declarat el pentru AFP, prin telefon, de pe insula Bougainville.

Gianluca Grimalda, în vârstă de 51 de ani şi de naţionalitate italiană, a petrecut ultimele şase luni studiind efectele sociale generate de schimbările climatice în Papua Noua Guinee, un stat insular din Oceanul Pacific.

Activist ecologist şi membru al colectivului Scientist Rebellion, el decisese deja să parcurgă în februarie două treimi din traseul său doar cu „trenul, autocarul şi vaporul”, adică 16.000 de kilometri din totalul de 22.000 de kilometri ce separă Germania de Papua Noua Guinee.

Pentru întoarcerea sa în Europa, cercetătorul italian voia să procedeze la fel, cu o sosire la Kiel, în acord cu angajatorul său, potrivit spuselor sale, programată pe 10 septembrie.

Cercetătorul italian declară că suferă de „anxietate climatică”

Însă studiile sale au acumulat întârzieri. Cercetătorul spune că a fost luat ostatic de foşti luptători pentru independenţă, iar erupţia unui vulcan a dus la anularea uneia dintre deplasările sale.

Institutul IfW din Kiel i-a cerut atunci să revină în Europa pe 2 octombrie, potrivit unei scrisori consultate de AFP, însă şi acel termen a fost depăşit.

Cercetătorul italian declară că suferă de „anxietate climatică”, o afecţiune ce ar fi fost confirmată, potrivit declaraţiilor sale, de un medic local. 

„Dacă iau avionul, risc să fac un atac de panică. Ceea ce se întâmplă în prezent cu clima este înspăimântător şi se petrece foarte repede”, a adăugat Gianluca Grimalda.

El a mai spus că doreşte, odată revenit în Germania, să conteste concedierea sa în instanţă, evocând motive care ţin de sănătatea mintală.

Contactat de AFP, Institutul IfW din Kiel a declarat la rândul său că „nu comentează public chestiuni interne legate de personal” pentru „a proteja viaţa privată a angajaţilor”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita