Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, creditul şi locuinţa ar putea fi transferate unei alte persoane. Problema este, spun economiştii, că oricine ar proceda aşa ar pierde aproape toţii banii plătiţi băncii până acum. Condiţiile programului Prima Casă sunt necruţătoare cu cei care nu-şi achită ratele la timp. După trei luni de neplată pot rămâne fără casă.
„Erai executat silit, în comparație cu creditele luate la bănci, caz în care mai puteai negocia”, a spus Irina Chiţu, broker de credite. Acum, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aflată în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Finanţelor, situaţia se schimbă. Cei care nu-şi pot plăti datoriile pot transfera atât împrumutul, cât şi locuinţa unei alte persoane. Clientul iniţial va pierde însă tot ce a plătit.
Cine a luat un credit în valoare de 35.000 de euro, în urmă cu cinci ani, a plătit până acum aproximativ 10.000 de euro. Trei sferturi din această sumă reprezintă însă doar dobândă. Clientul mai are de dat băncii peste 31.000 de euro, un preţ aproape egal cu valoarea actuală a locuinţei.
„Ies în pierdere și aduc bani de acasă, chiar dacă la început am achitat mai mult dobânda”, a spus Irina Chiţu, broker de credite.
Până acum, mai puţin de 1% dintre cei care nu îşi mai pot achita ratele au luat împrumutul prin programul Prima Casă.
„Vânzarea unei locuințe prin programul Prima Casă era o situație întâlnită și mai ales din cauza problemei locative, fie un spațiu mai mare sau mai adecvat pentru un copil”, a spus Ionuţ Stanimir, directorul de comunicare al unei bănci comerciale.
Din 2009 şi până acum au fost acordate peste 130.000 de credite prin programul Prima Casă.