Cozonaci şi prăjituri de post care au fost făcute cu praf de ouă sau lapte praf există pe multe dintre rafturile magazinelor. Nici dacă mănânci pate vegetal nu eşti mai sigur că mănânci produse de post, spun nutriţioniştii. Conţine si carmin, un colorant de origine animală.
„Sunt alimente care pot avea urme de proteină animală, de lapte, cum sunt pateurile vegetale de exemplu”, spune nutriționistul Lygia Alexandrescu.
Ultimele sondaje arată că o treime dintre români ţin post. Mulţi se feresc acum să mai cumpere produse speciale, după ce au fost păcăliţi.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor ştiu de obiceiul firmelor de a-şi înşela clienţii şi fac controale speciale în această perioadă. La ultimele verificări, au dat amenzi aproape un milion de lei pentru că produsele de post conţineau ingrediente de dulce.
Pizza de post de la raft conţinea de fapt cazeină, o substanţă pe bază de lapte. Inspectorii au mai găsit maioneză vegetală, deşi poate fi numită maioneză doar produsul care are la bază gălbenuş de ouă.
„Am mai găsit produse de cofetărie preambalate cu mențiunea de post deși în lista ingredientelor de pe etichetă era scris friscă”, spune Marius Dunca, preşedintele ANPC.
O parte dintre alimentele de post din magazine conțin ingrediente precum lapte sau ouă. Practic, șase din 10 comercianți controlați de autorități vindeau produse de post doar pe etichetă.
Pericolul vine şi de la mâncărurile de post care conţin mulţi conservanţi şi coloranţi.
„Sunt extrem de nocive, au potențial cancerigen, aport de sodiu mare. Fiind consumate zilnic, fără moderație, conduc la dezechilibrarea greutății”, spune Lygia Alexandrescu.
Spre exemplu, supele de post conţin un colorant galben, care înlocuieşte gustul şi culoarea ouălelor, plus E-uri care duc la obezitate. Aşa că nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm în această perioade fructe şi legume şi să ne facem timp să gătim.