Complexul agroalimentar Delfinului, primul „Circ al foamei” ridicat de regimul Ceauşescu în România este astăzi un adevărat pericol public! Hidranţii lipsesc, stingătoarele de incendiu sunt expirate de peste zece ani, pereţii sunt plini de improvizaţii electrice, iar peste clienţi şi negustori plouă ca afară. Autorităţile ameninţă că vor închide clădirea dacă proprietarii nu se apucă urgent să o consolideze.
Nici nu ştii la ce riscuri te expui dacă intri în Complexul comercial Delfinului, din cartierul Pantelimon. La etaj, lângă o sală de arte martiale şi câteva birouri, sunt rânduite stingătoare de incendiu.
Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2: Aici... se fac cursuri, da!
Reporter: Cursuri de autoapărare! Care autoapărare?
Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2: Noi vom sesiza pe cei de la ISU care au calitatea de a controla astfel de lucruri.
Câteva panouri electrice sunt legate artizanal. Hidranţii nu sunt nici ei funcţionali. Nu au furtune și nu ajută la nimic în caz de incendiu.
Reporter: Domnule viceprimar: hidranţii?
Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2: Nu există!
Reporter: Există ceva aici?
Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2: Nu, nimic! Este un spaţiu privat, aici! Noi, prin Administraţia Pieţelor Sector 2 suntem coproprietari în această clădire! Avem aproximativ 40%.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cunosc bine lipsurile locului. Au obligat administratorii să lipească pe uşi avertismentul că spaţiul funcţionează fără autorizaţie de securitate. Şi... au plecat. Problemele au rămas. Şi pun în pericol negustori şi clienţi, deopotrivă.
Timpul parcă a stat în loc: cei 85 de negustori muncesc ca pe vremurile de tristă amintire: clădirea nu are căldură, păsările cerului murdăresc mărfurile, iar ploaia... curge-n voie prin ferestrele cupolei.
Ion Cerbureanu, şef serviciu Protecţia Muncii Adm. Pieţelor Sector 2: Problemele sunt la nivelul geamurilor, respectiv a garniturilor care s-au dus în timp. Bineînţeles, este o clădire nesigură.
Complexul are 33 de coproprietari. Sunt constituiţi într-o asociaţie, din septembrie anul trecut, dar încă nu se înţeleg asupra banilor pe care trebuie să-i investească fiecare.
Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2: Probabil că această clădire se va închide!
Decizia finală va fi luată în perioada următoare, după ce autorităţile sectorului 2 vor analiza situaţia dimpreună cu Poliţia Locală şi cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.