Primarul din Fârţăneşti se trezeşte cu noaptea în cap în fiecare dimineaţă. Se urcă în microbuzul şcolii şi îi adună pe cei 20 de copii care trebuie să ajungă de dimineaţă în localitatea vecină, Târgu Bujor, aflată la 13 kilometri distanţă. Abia după ce-şi termină normă de şofer, redevine primar.
„Dacă copiii sunt bucuroşi, sunt şi eu fericit. La ora 8 termin cu cei de dimineaţă şi sunt la Primărie”, a spus Adrian Filote, primarul comunei Fârţăneşti.
La ora 12, primarul se transformă din nou în şofer. Îi adună de pe la casele lor pe elevii care învaţă după-amiază, îi duce la şcoală şi îi aduce pe cei care au terminat orele. Acelaşi lucru îl face şi pe seară. În total, face zilnic 78 de kilometri la volanul microbuzului, dar se bucură că toată lumea este mulţumită. În special părinţii că nu mai cheltuie bani.
„Ori întarziau la şcoală, ori veneau cu o ora-două mai devreme. Şi aceste ore le luau din timpul lor de învăţat”, a spus Neculina Chirvasă, profesor Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu" Târgu Bujor.
Microbuzul şcolar a fost repartizat localităţii Fârţăneşti la începutul anului şcolar, însă organigramă nu prevedea şi postul de şofer. „Acum este o hotărâre de Guvern prin care s-au deblocat posturile pentru şoferii de microbuze şi o să scoatem la concurs postul”, a spus Adrian Filote, primarul comunei Fârţăneşti. Primarul va organiza luna viitoare un concurs pentru un şofer de microbuz.
Sunt noi, dar zac nefolosite în curtea primăriilor. Se întâmplă în şase comune din Bihor, unde microbuzele şcolare primite înainte de începerea anului şcolar nu au transportat până acum niciun elev.
Primarii se plâng că nu-şi pot angaja un şofer ori că, din cauza birocraţiei, nu au obţinut licenţele de transport. În acest caz, zeci de copii continuă să se înghesuie zilnic în autobuzele cu navetişti.