Indicele Robor, cel în funcţie de care se calculează dobânda împrumutului în moneda naţională, s-a redus semnificativ în ultimele luni. Acum, costul creditului în lei a ajuns la un nivel foarte apropiat de cel al creditului în euro, iar scăderile de dobânzi vor continua, spun bancherii.
În vara acestui an, când autoritățile au anunțat că împrumuturile prin programul „Prima Casă” se vor acorda doar în moneda națională, noul credit a devenit puțin atractiv pentru potențialii cumpărători.
La vremea aceea, rata produsului în lei era cu circa 30% mai mare faţă de rata pentru un împrumut echivalent în euro. Dar costul creditului în lei s-a redus semnificativ în ultimele trei luni, ca urmare a scăderii indicelui Robor, cel care influenţează cel mai mult dobânda împrumutului.
„Dacă ne raportăm la perioada mai, când aveam un robor de 4.37, astăzi, în luna decembrie, vorbim de un Robor de 2,53”, spune Adrian Pandelescu, director al unei firme de brokeraj.
Ceea ce înseamnă că băncile au putut treptat să acorde credite cu dobânzi mai mici de 6% în lei.
Creditul Prima Casă în lei a devenit astfel mai accesibil şi la costuri apropiate de creditul garantat de stat în varianta sa pe euro.
Astfel, cei care au făcut un credit în luna mai în valoare de 57.000 de euro, echivalent în lei, astăzi pot simţi o scădere în rata lunară de 600 de lei, adică 136 de euro.
La ieftinirea împrumutului în moneda naţională a contribuit şi BNR, care a redus în acest an de patru ori dobânda de referinţă, până la nivelul de 4%.
În cei patru ani de când funcţionează programul „Prima Casă”, stocul total al împrumuturilor a ajuns la aproape patru miliarde de euro. Bancherii au reuşit să vândă peste 102.000 de credite.
Din punctul de vedere al grupelor de vârstă în care se încadrează beneficiarii împrumuturilor „Prima Casă”, cei mai numeroşi sunt clienţii cu vârste mai mici de 30 de ani (49%). 31% dintre beneficiari au între 31 şi 35 de ani, iar 20% au vârste ce depăşesc 35 de ani.