Preţul locuinţelor a crescut, în medie, cu 10 procente în mai toate marile oraşe din ţară, pe parcursul anului trecut. Cel mai mare avans a fost înregistrat în Cluj-Napoca, un plus de 16 procente. Totuşi, pe final de an, explozia indicelui ROBOR şi epuizarea fondurilor din programul guvernamental Prima Casă au mai temperat din avântul vânzătorilor.
În Bucureşti, apartamentele vechi s-au scumpit cu 9 procente, iar cele noi cu aproape 11 la sută. Preţul pe metru pătrat a ajuns astfel la 1.300 de euro, cel mai mare din ultimele 12 luni.
Cea mai mare creştere de preţuri a fost înregistrată în Cluj - Napoca. Aici, locuinţele vechi s-au scumpit mai mult decât cele noi.
Preţurile apartamentelor au crescut cu aproape 17%, de la 1.247 la 1.457 de euro pe metru pătrat, valoarea actuală situându-se foarte aproape de punctul maxim al pieței, în aprilie 2008.
Diferenţe de preţ semnificative sunt şi la Constanţa.
În Constanța, prețul apartamentelor a depășit în 2017 pragul de 1.000 de euro pe metru pătrat util. Prețurile au crescut aici cu 12,7%, de la 973 la 1.097 pe metru pătrat util.
Chiar şi aşa, cererea de locuinţe a fost cu mult peste numărul apartamentelor şi caselor scoase la vânzare.
Marius Coman, consultant imobiliar: „S-au dat credite multe, atât ipotecare, cât și Prima Casă, iar oferta, într-adevăr, a fost săracă. Au fost cazuri în care un apartament scos la vânzare se vindea în aceeași zi pentru că oamenii așteptau pe zona respectivă un apartament și - primul venit, primul servit.”
În plus, fondurile programului Prima Casă s-au epuizat, iar avansul indicelui ROBOR, care a crescut pe final de an ratele creditelor în lei, i-a făcut pe mulţi să se gândească de două ori înainte să se înhame la un credit imobiliar. Ecoul se va simţi şi anul acesta.
Marius Coman, consultant imobiliar: „Apariţia mai multor proiecte rezidenţiale, fondurile alocate programului Prima Casă vor fi insuficiente, estimăm noi. Există şi posibilitatea să asistăm la o stabilizare a preţurilor”.
FOTO: Shutterstock