Video Case vândute doar cu certificat fiscal. Cum va fi influențată piața imobiliară de cel mai nou proiect al Ministerului Finanțelor

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - ILUSTRATIE - FLOREASCA - PIPERA - 28 IUN 2024
În acest an, prețurile pentru case și apartamente au crescut cu 14%. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Fiscul vine cu noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe. Până la finalul oricărei tranzacții imobiliare, vânzătorul va fi obligat să își plătească orice datorie are către stat. Aceeași regulă se va aplica și în cazul donării unei case, arată cel mai nou proiect al Ministerului Finanțelor.

Robert este un tânăr care locuiește cu chirie de mai mulți ani în Capitală, însă vrea să devină proprietar a unei garsoniere în câțiva ani. El crede că emiterea unui certificat de atestare fiscală este esențială pentru viitoarea tranzacție imobiliară.

Mă gândesc că îmi oferă o anumită siguranță și faptul că acel imobil odată cumpărat nu va fi preluat de stat și pot să pun capul liniștit pe pernă”, spune acesta.

Iar Robert nu e singurul care are această părere. Mai mulți locuitori ai Capitalei au spus că acest document le oferă o siguranță când vor să cumpere un apartament, lucru care, în trecut, nu exista.

Tranzacțiile imobiliare se pot face dacă până în momentul finalizării acestora, proprietarii au plătit toate datoriile la stat. La fel, Fiscul va primi o copie a actului de proprietate pentru a putea pune sechestru asupra acesteia dacă există datorii. În cazul donației, acest lucru este posibil doar dacă cel care donează proprietatea nu are datorii la stat.

Economiștii spun că o astfel de lege este binevenită, însă nu pentru toți.

Christian Năsulea, profesor de economie: Dacă cineva are extrem de multe datorii la stat, pentru că a fost implicat într-o fraudă la nivel înalt cu foarte mulți bani, nu o să apuce să-și plătească impozitele pentru că are nevoie de certifical fiscal pentru vânzarea unui imobil. Nu din asta va ajunge statul român să-și recupereze sumele de bani foarte mari care sunt datorate de cei care sunt în situații de evaziune sau faliment, din cauza că nu și-au putut plăti taxe în valori foarte mari.

Ministerul Finanțelor motivează această măsură prin faptul că statul să se asigure că își poate colecta bani datorați.

Daniel Crainic, director marketing la o agenție imobiliară: Practic, fără acest certificat nu vei putea vinde. Ca să vinzi trebuie să ai acest certificat care atestă că ai datorii zero. Prin urmare, nu vei putea pasa, sau lăsa moștenire sau da mai departe aceste datorii unui alt proprietar, pentru că, nu vei putea vinde.

În acest an, prețurile pentru case și apartamente au crescut cu 14%, iar cererea cu 9%, în timp ce oferta a scăzut cu 6 procente. Totodată, în primul trimestru din acest an s-au vândut peste 50 de mii de imobile.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto