„Este ora când deja slujba se făcea, microfoanele erau în curtea bisericii, toată lumea asculta slujba”, spune o enoriașă.
„E nedreptate. De ce s-a aranjat treaba tocmai acum în perioada asta a sărbătorilor, când toată lumea are nevoie de împărtășanie?”, adaugă o femeie.
Superiorii părintelui Leonardo Cătălin Mihăescu spun că acesta a fost mutat din sat din motive disciplinare. El ar fi administratorul unei societăţi comerciale - lucru incompatibil cu statutul de preot. Iar lista de acuzaţii nu se opreşte aici - părintele s-ar mai ocupa cu înşelăciuni, evaziune fiscală, cămătărie şi ar fi samsar de maşini.
„S-a situat în incompatibilitate cu statutul de preot, fiind asociat şi chiar administrator al unei societăţi comerciale; Urmare activităţilor desfăşurate la societate, susnumitul a fost considerat responsabil moral de moartea asociatului său(...) Pentru activităţi dubioase în cadrul Societăţii, fraţii asociatului defunct i-au intentat preotului mai multe plângeri penale, inclusiv la DNA, pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, acţiuni care pun persoana preotului şi imaginea Bisericii într-o situaţie cu totul defavorabilă; (...) De asemenea, s-a dovedit că susnumitul preot este samsar de maşini şi a fost acuzat şi de cămătărie”, se arată în comunicatul Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.
Preotul respinge toate acuzaţiile: „Nu am chiar nicio vină şi credeţi-mă că altceva chiar nu am ce să spun. Oamenii aţi văzut ce spun. Eu zic că... Au rămas fără slujbă astăzi de Florii... Da, chiar îmi pare foarte rău şi nu trebuia să se întâmple aşa ceva”.
Sătenii îi iau apărarea părintelui, despre care spun că le-a fost alături - la bine şi la rău - timp de 16 ani.
-Cu noul preot aţi vorbit? A venit aici la dvs?
-Nu-l cunoaştem.
-Nu a venit?
-Nu a venit.
-Nu-l primim. Nu a venit, dar nici nu îl cunoaștem. Noi nu primim decât preotul nostru.
Cazul a intrat şi în atenţia primăriei din Scorniceşti, sub administrarea căreia se află satul.
Ion Prioteasa, viceprimar: „Nu pot să vă dau niciun răspuns până nu stau de vorbă cu Preasfințitul Sebastian. Mâine iau legătura cu el și ne ducem”.
În lipsa unui preot, un localnic a mers 5 kilometri până la cea mai apropiată biserică, a sfinţit crengile de salcie şi apoi le-a împărţit oamenilor.
Regretat de oamenii din Jitaru, preotul Leonardo Mihăescu nu este aşteptat cu braţele deschise în satul unde ar trebui să slujească de acum încolo. Cătunul Tabonu are doar 100 de locuitori, majoritatea în vârstă. Preotul care va veni aici va sluji într-o biserică modestă din mijlocul sătucului. Reprezentanţii Episcopiei nu au dorit să ofere informații suplimentare privind acest caz.