Departe de lumea dezlănţuită în care şi maşinile petrec de Crăciun, doi tineri s-au retras în inima Munţilor Codru-Moma din Apuseni. Au renunţat la confortul oraşului şi au ridicat într-un sat cu puţin peste 100 de suflete propriul colţ de rai. Vor să ducă mai departe tradiţiile şi să îşi înveţe băieţelul să facă la fel.
Străjuit, la răsărit, de Munţii Bihorului şi la apus de munţii Codru-Moma, satul Coleşti din Bihor este, de doi ani, „acasă” pentru Larisa şi George Hoţopan. Vestea că vor deveni părinţi i-a motivat. Au lăsat în urmă viaţa la oraş şi din banii pe care i-au luat pe apartamentul pe care-l aveau în Ştei au cumpărat o casă bătrânească. Au vrut ca Matei să vină pe lume într-un colţ de rai.
„Diferenţa este una evidentă pentru că acum avem familie, a apărut şi bebe, viaţa aici la ţară este cu mult mai relaxantă, liniştitoare, am scăpat de agitaţia de oraş”, afirmă Larisa Hoţopan.
„Cred că fiecare om are ţelul sau scopul lui. Al meu nu era să fiu într-un oraş, nu e locul meu, nu eram eu. N-aş renunţa pentru nimic la ce am acum, la casă, la linişte, la pădure, la familia pe care o am”, spune George Hoţopan.
Veche de mai bine de jumătate de secol, casa soţilor Hoţopan a renăscut, de când tânăra familie s-a mutat în ea. Larisa şi George şi-au dorit o locuinţă care să le amintească tuturor celor care le trec pragul de atmosfera vremurilor de odinioară.
„Am folosit materiale din ziua de azi, dar cu tentă tradiţională. Am încercat să păstrăm cât mai mult aspectul tradiţional şi să respect munca oamenilor care au făcut casa până în momentul în care am luat-o eu”, adaugă George Hoţopan.
La ţară nu-i rost de stat, mai ales în preajma Crăciunului.
„Fiecare coace, trebuie să merg să ajut pe cineva la clacă, la nuci, ne ajutăm fiecare. Vin la mine, eu merg la alţii, la fân, la animale, la clacă, la spart de nuci, cum am zis, că avem nevoie pentru cozonac”, adaugă George Hoţopan .
Toată suflarea satului se pregăteşte intens pentru sărbători.
În ajun de Crăciun, Nana Silvia s-a trezit la primul cântat al cocoşilor. Graba i-a fost mare, pentru că a avut de frământat aluatul pentru pâinea făcută-n casă. Păstrează cu sfinţenie reţeta învăţată de la bunici.
În gospodăria lui nea' Nelu, vecinii s-au adunat să-i dea o mână de ajutor la spartul nucilor. Nimeni nu pleacă înainte să guste din ţuica fiartă cu arome de vanilie şi cuişoare, pe care a pregătit-o soţia lui.
Nucile ajung în cozonacii nelipsiţi de pe masa de Crăciun. Nana Florica e responsabilă cu frământatul.