„În niciun caz nu e ușor. Eu zic că nu este o muncă pentru toată lumea. Trebuie să te naști pentru asta și trebuie să o faci cu plăcere și cu devotament, sau să n-o faci”, spune Dorin Mirea, prim-balerin la Opera din Braşov.
Emilia şi Dorin au făcut împreună primii paşi de dans în urmă cu aproape 30 de ani. În 1997 ceva avea să le schimbe viaţa pentru totdeauna. Câteva analize de rutină s-au transformat pentru tânăra balerină într-o luptă cu o boala gravă. Emilia a fost diagnosticată cu Hepatita C. Câţiva ani mai târziu, a aflat că şi soţul ei suferă de aceeaşi boală.
„Acest virus ucide fără să stea pe gânduri, fără să intereseze cine eşti, ce faci”, spune Emilia Mirea, prim-balerină la Centrul Cultural Reduta din Braşov.
Pentru Emilia şi Dorin a urmat o perioadă cumplită. Cei doi balerini au început un tratament agresiv, care a durat un an. Nu le-a fost uşor, au căzut în depresie şi au fost la un pas de divorţ.
„Deci nu mai aveam nervi, mă certam cu toată lumea, mă certam... făceam scandal, soția la fel, deci au fost niște treburi care acuma poate nu le-aș mai face”, povestește Dorin Mirea.
Au mers însă înainte împreună atât pe scenă, cât şi în viaţa de zi cu zi, fără ca cineva să ştie ce dramă trăiesc.
„Fizic şi psihic eram din ce în ce mai jos. Am slăbit 10 kilograme, am ajuns la 34-35. Eram o fosilă vie, machiată, aranjată, păcăleam foarte mult pentru că foloseam meşe, foloseam peruci, foloseam tot felul de şnururi în păr. Cumva plutea în aer starea aia că suntem apreciaţi şi cumva luam seva, ne hrăneam. dar a fost foarte greu”, mai spune Emilia Mirea.
„Trebuie să-ţi faci treaba. Publicul n-are nicio vină, el vine să plătească... plăteşte un bilet şi vrea să vadă ceva”, spune Dorin Mirea.
După patru ani de la terminarea tratamentului au aflat că sunt vindecaţi complet.
„Am simţit nevoia că aş putea să beau, să dansez, să ies în pielea goală pe stradă şi să spun: nu se poate, eu abia acum m-am născut. Este a doua şansă la viaţă”, spune Emilia Mirea.
„Cei doi au fost norocoşi pentru că răspunsul la terapia cu interferon la dubla terapia care era un standard până în urmă cu câţiva ani este de până 50%, deci au avut noroc să răspundă la tratament”, afirmă dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase.
Tot atunci, medicii le-au spus ca pot deveni părinţi, un vis la care au sperat ani în şir. În 2009 s-a născut Theodor, băieţelul lor, care a fost însă diagnosticat cu autism. Pentru Emilia şi Dorin a început atunci o altă luptă.
„Viaţa dă viaţă. Am cumva şansa să-i dau şi copilului meu o a doua viaţă, o a doua şansă”, spune Emilia Mirea.
„Această a doua viață - cine știe - divinitatea mi-a dat-o ca să pot să muncesc să ajut pe altcineva. Pe copilul meu”, spune Dorin Mirea.