Un căţeluş de doar trei luni, salvat de un angajat ISU dintr-un bazin cu gudron, şi-a recăpătat vioiciunea datorită eforturilor medicilor. După aproape patru ore de muncă şi folosirea a 100 de litri de substanţe de curățare, patrupedul a scăpat de blana aproape solidificată. Imaginile care urmează vă pot afecta emoţional.
Un căţel salvat de un angajat ISU dintr-un bazin cu gudron din Galaţi a fost salvat şi repus pe picioare după patru ore de chin. Îngrijitorii au folosit peste 100 de litri de substanţe de curăţare. „Smoală”, cum a fost botezat, se pregăteşte acum să bucure oameni mai buni: va ajunge la o fundaţie din Elveţia.
El este Smoală, un metis de ciobănesc german în vârstă de trei luni. Soarta lui părea pecetluită în urmă cu o săptămână, când a fost aruncat într-un bazin de câţiva metri adâncime, plin cu gudron, în apropierea combinatului siderurgic de la Galaţi. Un trecător i-a auzit urletele şi a sunat la 112. Salvarea lui Smoală a fost plutonierul major Lucian Neculau.
„Era într-o stare foarte gravă, respira foarte greu. I-am ridicat capul puţin, după care l-am scos şi l-am dat pe mal şi am sunat la o asociaţie nonguvernamentală să-l preia”, a povestit Lucian Neculau, salvatorul lui Smoală.
O asociaţie locală de protecţie a animalelor a făcut eforturi foarte mari pentru a salva căţelul.
„Am primit sprijinul, întâi telefonic, al reprezentantei unui salon canin. Şi-a anulat toate programările. Pe parcursul a trei-patru ore i s-au făcut efectiv băi cu ulei. S-au consumat zeci de litri, aproape de o sută de litri de ulei. Am mers cu el la cabinetul veterinar, unde doamna doctor l-a preluat şi s-a străduit să îl readucă pe calea cea mai bună, să redevină un câine sănătos”, a povestit Corina Grigore, de la Asociația „Ajutați-l pe Lăbuș”.
La o săptămână de la teribilul incident, Smoală se simte mai bine. Este în continuare sub tratament, dar mănâncă, e vioi şi foarte dornic de afecţiune.
„El acum se simte foarte bine, doar că nu e foarte aspectuos, ca să spunem aşa. Dar se simte bine, mănâncă, se joacă, e absolut normal”, confirmă dr. Livia Petre, medic veterinar.
Impresionaţi de povestea lui Smoală, gălăţenii au iniţiat o strângere de fonduri tratamentul căţelului. Cazul a avut ecou şi în străinătate. O fundaţie din Elveţia a demarat deja procedurile de adopţie, iar Smoală va începe o nouă viaţă acolo.