Nu haina îl face pe om, dar ceasul îl poate scoate din anonimat. Este convingerea unui fost arhitect peisagist care a deschis la Pucioasa, în Dîmboviţa, unul dintre puţinele ateliere de design pentru ceasuri din România. Tânărul transpune frumuseţea naturii în microgravuri şi picturi care transformă obiectele ce măsoară timpul în adevărate bijuterii.
Ani de zile, Augustin a amenajat curţi şi grădini. Până într-o zi când...
"Am întâlnit din greşeală pe net o companie franceză care făcea ceasuri în maniera asta. Şi când am văzut, am zis că dacă e ceva sub cer şi făcut de mână de om, pot să fac şi eu," povestește Augustin Matei, designer ceasuri.
Şi-a amenajat un atelier, a cumpărat aparatură şi a găsit şi un furnizor de mecanisme.
"Eu fac cadranul şi asamblarea. Mecanismele sunt procurate din Elveţia, carcasele din Germania,” explică Augustin Matei.
Ceasul trebuie să fie o reflexie a clientului, crede Augustin Matei.
„Din pasiunile lui, din ocupaţia lui se poate materializa într-un ceas aproape full personalizat," spune Augustin Matei.
Ultima comandă vine de la un pasionat de vânătoare. Clientul, un om cu dare de mână, nu i-a făcut prea multe sugestii. I-a dat, în schimb, o bucată de hârtie în care era împăturit un glonţ. Lui Augustin i-a fost suficient pentru a scrie o poveste pe care mai apoi să o transpună în argintul carcasei.
Designerul dedică săptămâni întregi unui singur ceas.
"Partea fizică de lucru să spunem că ajunge undeva la trei zile. Partea de concept este mai complicată, poate să dureze două-trei zile, poată să dureze o săptămână," precizează Augustin Matei.
Talentul artistic al lui Augustin este dublat de cel pentru afaceri. Ştie că ambalajul poate pune şi mai mult în valoare un obiect.
"Cutii de lemn de nuc masiv, le face un prieten foarte vechi şi foarte bun şi încerc să fie totul cât mai mult din acest hand-made,” adaugă Augustin Matei.
Iar clienţii sunt uimiţi de calitatea lucrărilor.
"Fiind o fire sportivă, am ales ceva sportiv, iar el a inserat în cadrul cadranului o bucăţică de meteorit. Prima reacţie este WOW şi de unde l-ai luat că nu îl găsim în magazin?," spune Răzvan Puşcaru, client.
Ceasurile lui Augustin costă minim 750 de euro, dar preţurile pot depăşi 1.000 de euro.