Uriaşa clădire de birouri cu 19 etaje care sufocă Catedrala Romano-Catolică rămâne un măr al discordiei între biserică, primăria Capitalei şi dezvoltatorul imobiliar şi la cinci ani după ce judecătorii au dispus demolarea turnului. Proprietarul clădirii îi aminteşte Arhiepiscopului Romano-Catolic de Bucureşti că şi-a dat acordul pentru construcţie - iar acesta din urmă îi cere edilului general să respecte verdictul instanţei.
„Nimeni nu vrea să facă un pas înainte pentru a pune în practică legea. Proprietarii sunt foarte puternici din punct de vedere economic, ei au influenţă deosebită asupra tuturor mediilor, şi politice şi economice”, spune Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti.
Avocaţii dezvoltatorilor imobiliari îi reamintesc însă că „turnul a fost studiat, executat şi autorizat împreună cu experţi ai Monseniorului Robu. Singurul lucru drept şi logic este conservarea ambelor clădiri”, este răspunsul dezvoltatorului Cathedral Plaza, pentru Digi24. Și spun că Primăria Bucureştiului are obligaţia să autorizeze clădirea. Comunitatea romano-catolică rămâne însă fermă şi cere demolarea turnului de birouri.
„Clădirea asta strică tot rostul istoric al acestei zone. N-are niciun sens”, spune un bărbat.
„Aici este vorba de încălcarea multor drepturi şi a multor legi. Pentru a favoriza alte câştiguri. Nu există niciun impediment ca această ilegalitate să fie dată la o parte”, spune Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhipepiscopiei Romano-Catolice
Primăria Capitalei anunţă că a început demersurile pentru a pune în aplicare sentinţa de desfinţare a Cathedral Plaza.
„Pentru stabilirea modalităţilor de desfinţare a construcţiei, a fost inclusă în bugetul din acest an suma de un milion de lei, pentru organizarea unei noi licitaţii”.
(sursa: Primăria Municipiului Bucureşti)
Experţii în construcţii susţin că demolarea Cathedral Plaza va costa cel puţin 20 de milioane de euro.