Pilotul care s-a prăbușit cu paramotorul în lacul Comana a fost externat și i-a acuzat pe medicii de la Spitalul Bagdasar-Arseni că au refuzat să îl opereze, dar și să îi accepte transferul la o clinică din Viena. Unitatea sanitară a transmis că intervenţia putea fi realizată în ţară, de aceea pacientului i-a fost refuzat transferul. Pilotul a fost până la urmă operat la o clinică privată din Capitală.
Marian Cojocaru a fost internat timp de o lună şi jumătate la Spitalul Bagdasar-Arseni, după ce a avut un accident cu paramotorul. Familia acestuia a strâns bani, din sponsorizări, pentru un transfer la Viena, după ce a aflat că pacientul a contractat germeni din spital. Transferul i-a fost, însă, refuzat.
„Eu tot aşteptam, eram amăgit că o să plec la Viena, că o să plec la Viena, nu am avut nicio şansă. Mi-au zis la un moment dat că „putem şi noi să te operăm, dacă noi te trimitem acolo să te opereze e ca şi cum noi nu am fi capabili”. Nu știu (de ce nu a fost operat n.red)”, a spus pilotul.
Spitalul a precizat că operația de care avea nevoie pilotul putea fi realizată și în România.
„Motivarea refuzului de a completa formularul E112 pentru tratament medical în străinătate este legată de faptul că intervenţia chirurgicală, implanturile necesare şi îngrijirea postoperatorie a pacientului Marian Cojocaru puteau fi efectuate în totalitate în Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar – Arseni", a transmis Spitalul Bagdasar-Arseni pentru Digi24.
Acuzele familiei lui Marian Cojocaru nu se opresc aici.
„Managerul de la Bagdasar m-a acuzat că am furat un aspirator de la secţia de ATI. Adică asta presupune că soţul meu era în Terapie Intensivă, i-am băgat un aspirator în gât, într-un fel sau altul i-am luat o secreţie şi am ieşit cu ea”, a spus Valentina Cojocaru, soția pilotului.
Femeia precizează însă că probele au fost date de medicii de la Bagdasar-Arseni şi analizate la Institutul Matei-Balş. Rezultatul a fost că pacientul a contractat germeni de spital.
Informaţiile transmise de spital însă o contrazic. Spitalul Bagdsar-Arseni a precizat că refuză să valdieze rezultatele analizei probei biologice de la Matei Balș.
„Proba biologică (secreţie bronşică) a fost obţinută la iniţiativa soţiei pacientului şi facilitată de către medicul curant ATI. Nu au fost respectate procedura şi protocolul spitalului cu privire la transportul materialului biologic către Laboratorul de analize.Precizăm ca transportul unui produs biologic în afara spitalului presupune condiţii speciale pentru a garanta necontaminarea produsului, în vederea obţinerii unui rezultat concludent. Întrucât nu a fost solicitat ca acest examen suplimentar să fie aprobat de conducerea spitalului şi nici nu a existat aprobarea de efectuare în laborator de către conducerea Institutului Matei Balş, considerăm ca nu sunt îndeplinite condiţile legale pentru a putea valida rezultatele unui asemenea examen", a precizat spitalul.
Până la urmă, pilotul a fost transferat la o clinică privată din Bucureşti, unde a şi fost operat.
Ministerul Sănătăţii a trimis, în urmă cu o lună, inspectorii sanitari la Spitalul Bagdasar-Arseni. În urma controlului s-au descoperit deficienţe în ceea ce priveşte curăţenia şi dezinfecţia.