În pieţele din Capitală, hainele de la tarabă se cumpără mai mult pe încredere. Chiar dacă nu au etichetă, mulţi vânzători spun că produsele sunt din bumbac 100%.
Pentru a face un experiment, reporterii Digi24 au cumpărat o pijama pentru un copil de trei ani, apoi au mers la un laborator să afle ce spun specialiştii despre material.
„Din ceea ce se vede, se pare că aţi fost păcălit. Pentru că are bumbac într-o poporţie destul de mică şi mult poliester sintetic”, a spus chimistul Gabriela Dascălu.
În cazul produsului cumpărat de noi am găsit totuşi bumbac în proporţie de 30%, dar sunt şi cazuri în care acesta lipseşte, deşi vânzătorul pretinde altceva.
„Avem aici o pijama de damă inscripţionată cu bumbac 100% dar după analiză la microscop şi după analiza chimică a ieşit poliester 100%, sintetic în totalitate”, a explicat Gabriela Dascălu.
Din cele 43 de probe ridicate de inspectori în ultima lună numai în Bucureşti doar 11 au corespuns cu ce scrie pe etichetă, iar la nivelul întregii ţări specialiştii spun că în 80% din cazuri, îmbrăcămintea vândută ca fiind din bumbac este, de fapt, din fibre sintetice.
„Proporţia ca un consumator să achiziţioneze un produs care să fie exact cum este etichetat este de 20%”, susține Anca Gavril, şef laborator.
Lunar, zece cazuri ajung la un singur medic dermatolog din cauza erupţiilor apărute după purtarea hainelor sintetice. Cei mai sensibili sunt copiii între 2 şi 7 ani spun medici, iar uneori efectele pot fi şi mai grave.
„Copilul poate să facă o reacţie alergică generalizată cu edem la nivelul feţei şi al glotei cu şoc anafilactic”, avertizează Zaharia Florentina, medic dermatolog.
Pentru a face o analiză a compoziei textile preţul într-un laborator este de 200 de lei, dar inspectorii ANPC recomandă în cazul în care sunteţi înşelaţi să depuneţi o plângere.