Centrul Bucureştiului se prăbuşeşte sub ochii trecătorilor. Bucăţi mari de tencuială s-au desprins dintr-un balcon de pe bulevardul Magheru într-o zonă intens circulată de pietoni. Cu nici două luni în urmă, în Centrul Vechi, o altă bucată de ciment, dezlipită dintr-un balcon de pe stradă Blănari, a avariat două maşini.
Ignorate de ani de zile, clădirile vechi din Capitală încep să devină un adevărat pericol pentru oameni. Cele mai multe se află în centrul orașului, o zonă tranzitată de zeci de mii de persoane.
Iată ce zic trecătorii:
„Sunt foarte periculoase. Poate să-ţi cadă ceva în cap. Poate să-ţi cadă o bucată de clădire, poate să cadă lângă tine sau poate să fie ceva mai nefericit şi poate să cadă chiar pe tine.”
„Dacă nu e reparat, normal: cad bucăţi din el. ”
„A fost cel mai frumos bulevard, dar acum e cel mai vechi. Îţi cade ceva în cap, acolo ai rămas”.
Bucăţile mari de tencuială şi fier desprinse dintr-un balcon puteau fi mortale. S-au prăbuşit pe trotuar într-o zonă circulată la orice oră din zi şi din noapte.
Dincolo de atmosfera veselă, de vacanţă, de pe Lipscani, Şelari, Covaci, Smârdan şi stradă Franceză, pericolul pândeşte la tot pasul.
Pe Gabroveni 18, balconul unei clădiri din 1895 anunţă deja o potenţială dramă. Se teme de el şi nea Bebe, proprietarul odăilor învecinate.
„(Aţi reclamat vreodată aceste balcoane care-s periculoase pentru cetăţeni?) - Bineînţeles! S-au făcut nenumărate rapoarte în sensul ăsta. S-au luat primele măsuri, respectiv securizarea zonei. Ca şi pe Blănari”, afirmă Fănică Puţaru, poliţist local.
În Centrul Istoric al Bucureştiului sunt, oficial, cu acte, 38 de imobile pericol public. Primăria Capitalei a început să consolideze nouă.