Oamenii cer retragerea ordonanţei de urgenţă prin care se modifică baza de calcul pentru pensiile militare.
Ei se tem că le vor scădea pensiile prin aplicarea acestui act normativ, deşi guvernanţii au dat asigurări că ordonaţa doar va elimina unele anomalii din sistem.
Protestatarii vor prezenta la Guvern şi o listă cu revendicări.
Ordonanţa de urgenţă contestată modifică legea pensiilor militare de stat prin introducerea unei noi baze de calcul. Practic, sunt scoase din ecuaţie sporuri şi alte drepturi băneşti temporare sau susceptibile de a fi introduse cu dedicaţie doar pentru un eşantion restrâns de beneficiari.
Pensiile vor fi calculate în funcţie de soldă sau salariul brut într-un interval de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani.
Formula de calcul nouă pleacă de la o bază de 65% din salariu. La asta se adaugă 1% pe an, după 25 de ani de vechime. Procentajul poate creşte însă doar până la 85%. Astfel sunt blocate posibile anomalii permise de vechea formulă. Atunci, calculul pensiei pornea direct de la 80% din venit (deci solda plus multe sporuri) şi ajungea în unele cazuri la 130% din salariu.
Actuala ordonanţa de urgenţă precizează clar suplimentele financiare luate în calcul la pensie, pe lângă soldă. Sporul de vechime, cel de confidenţialitate, sporul de fidelitate sau cel de noapte sunt cele principale. Sunt excluse cele conjuncturale, precum diurnele de deplasare, compensaţii lunare pentru chirie, contravaloarea echipamentelor tehnice, indemnizaţii de mutare sau drepturi aferente misiunilor în afara ţării.
În cazul unui militar care a luptat în Afganistan, de exemplu, pensia va fi calculată pe baza soldei constante şi a sporurilor din ţară, nu a venitului mai mare din lunile în care a fost în misiune.