Din 2009, pensionarii care au venituri sub 700 de lei beneficiază de compensarea cu 90 la sută a medicamentelor, în loc de 50 la sută. Condiţia este să nu aibă alte venituri. De aceea, atunci când merg la medicul de familie dau o declaraţie pe proprie răspundere. Numai că doctorii s-au trezit cu impuneri din partea Fiscului atunci când inspectorii au descoperit că un pensionar a depăşit chiar şi cu un singur leu suma de 700 de lei venit.
„Au venit imputări fără niciun fel de anunţ prealabil, pur şi simplu s-au reţinut din facturile cabinetelor noastre. Au fost Case de Asigurari care au spus că acele declaraţii nu au nicio valoare, în alte judeţe s-a pus problema: e treaba voastră, daţi pacienţii în judecată”, spune dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie.
Acum, medicii de familie spun că ar putea lua o decizie extremă, dacă până în decembrie autorităţile în domeniu nu găsesc o soluţie.
„Dragi pacienţi nu veţi mai primi aceste reţete. Nu avem altă soluţie!”, transmite Rodica Tănăsescu.
Medicilor de familie din toată ţara li s-a reţinut din bani după un control al Curţii de Conturi la casele judeţene de asigurări de sănătate.
„Ni se impută sume de bani, de la câteva mii de lei, la câteva zeci de mii de lei, atât la medicii de familie, cât şi la celelalte specialităţi”, spune Marilena Căliman, medic de familie.
Reprezentanţii Casei Naţională de Asigurări de Sănătate spun că nu mai este cale de întors.
„Oricine a lucrat cu Curtea de Conturi sau cunoaste legea ştie că la sfârşitul oricărui act de control există o frază care spune că nepunerea în aplicare a legii înseamnă infracţiune”, explică Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
În România sunt în jur de 11.000 de medici de familie, iar singurele lor venituri sunt cele pe care le obţin din contractele cu casele de asigurări.