Minune sau nu, la biserica Târgului, din Târgovişte, o icoană pictată pe placaj lăcrimează de câteva zile. Unii zic că-i semn rău, alţii că-i de bine. Locul e acum o mică Mecca. Credincioşi vechi şi noi, depotrivă, se înghesuie, zi lumină, să o atingă, să o pupe şi să-i ceară ajutor de sănătate şi belşug.
„Icoana este de placaj. Dar Dumnezeu lucrează în lucrurile mărunte, în lucrurile mici, acolo unde e sărăcie,” spune Ion Popa, preot paroh.
Pictată de-un anonim prin anii '70, Sfânta Parascheva de pe placaj plânge mir, la ore diverse. Ieri, în zi de moţiune, a plâns iar. Prima oară, după amiaza, zice preotul paroh. A plâns şi la fix. Alaltăieri, la 22.
Dovada e-n clipuri virale pe Facebook şi Whatsapp.
„Icoana a început să plângă luni, la orele 14 şi 30. De aici, din ochişori. Uitaţi că se văd... Staţi un pic. Uitaţi urme de mir. Vedeţi? O să luaţi imaginile cu plânsul de pe mijloacele acestea de comunicare. De pe Facebook. Ultima oară a lăcrimat aseară, pe la orele 19 şi 30. A mai lăcrimat marţi la orele 22,” adaugă Ion Popa, preot paroh.
Lacrimile icoanei au umplut vechea bisericuţă de oameni cu tot felul de necazuri, boli şi tristeţi.
Ionela e din oraş. Are 37 de ani, dar şi-a găsit serviciu tocmai la Bucureşti. A venit să scrie un acatist, să pupe icoana şi să o roage ceva, legat de job.
"Lucrez în Sănătate, fac naveta, mă scol în fiecare dimineaţă la ora 3 şi jumătate, ajung seara la 9 şi jumătate acasă. Da, să-mi ajute să-mi găsesc un job mai bun, un servici mai bun,” spune Ionela.
Preotul paroh e mulţumit. Icoana i-a luminat biserica, enoriaşii sunt fericiţi şi se opresc şi la cutia milei.
„Vin oameni de la Arad, de la Galaţi, de la Giurgiu, de la Slatina. O explicaţie ştiinţifică nu poate exista, cum lăcrimează un sfânt pe o icoană de placaj,” precizează Ion Popa, preotul paroh al bisericii.
Dincolo de prag şi de gardul din fier forjat, răsună muzica-n terase. Fiecare român îşi ia liniştea de unde poate. Oraşul este mic. Toţi au auzit de icoana înlăcrimată. Dar nu toţi cred însă în lacrimi.
„Nu îmi spuneţi mie de drăcii d-astea! Da, absolut! Nu, este multă escrocherie,” este de părere un localnic.
Dacă lacrimile sunt miracol sau ba, niciun oficial bisericesc nu s-a pronunţat, încă. Un lucru este cert: peste puţină vreme, constructorii însărcinaţi cu restaurarea bisericii vor începe treaba. Lăcaşul va fi închis pentru public, iar Sfânta Parascheva de pe placaj va plânge departe de oameni plânşi.