Credincioşii, de toate vârstele, stau de fiecare dată la rând în biserică pentru a ajunge la Icoana Făcătoare de Minuni de la Nicula. "Într-adevăr a lăcrimat", a spus o femeie, venită la Nicula pentru a se închina icoanei.
Minunea în care cred astăzi mii de credincioşi este, conform călugărilor de la Nicula, un fapt istoric, care s-a întâmplat în urmă cu 315 ani. O arată documentele din colecţia mănăstirii, scrise în româneşte cu caractere chirilice. "Icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu care a lăcrimat în Ardeal, în sfânta Mănăstire de la Nicula, 1699, februarie 4."
De atunci, Maica Domnului, pictată în 1861 pe lemn de tei de către un preot dintr-un sat învecinat, Iclod, a lăcrimat timp de 26 de zile, încontinuu. Minunea ar fi fost observată şi de soldaţii austrieci, iar autorităţile vremii au deschis o anchetă, condusă de episcopul romano-catolic de la Cluj.
"A însărcinat doi plebani, plebanul de la Cluj şi plebanul de la Alba Iulia, cu ancheta şi apoi luarea de mărturii sub jurământ s-a făcut la Tribunal", a povestit părintele Siluan Timbuş.
Puterile tămăduitoare ale icoanei sunt binecunoscute de credincioşii care i se închină ori de câte ori ajung la Nicula.
"Maica Domnului face multe minuni şi oamenii au simţi asta pe pielea lor", a afirmat arhimandritul Nicolae Moldovan, stareţul Mănăstirii Nicula.
"Dintotdeauna a făcut şi în zilele noastre a făcut foarte multe minuni. Pe mulţi i-a vindecat de cancer, de anumite boli", a spus o femeie venită la mănăstire. "M-a sculat de pe patul durerii şi operată şi cu picioarele umflate şi cu ficatul şi m-a întărit", a afirmat alta. "Am avut probleme la picior şi anul trecut am ajuns pentru prima dată. Şi m-am rugat cu foarte mare credinţă. Cred că Maica Domnului îmi va ajuta prin icoana ei", spune un tânăr.
Icoana Făcătoare de Minuni a transformat Mănăstirea Nicula în cel mai important centru de pelerinaj din Ardeal. Anual, de Sfânta Maria, mii de credincioşi vin aici pentru a se închina "Fecioarei Înlăcrimate".