Deputații propun ca acele companii care nu vor introduce astfel de proceduri vor fi penalizate. În 2013, doar 17,6% dintre membrii neexecutivi ai consiliilor celor mai mari companii din UE erau femei.
"Este esențial pentru companiile listate să evolueze astfel încât să includă femei cu calificări înalte în procesele lor de luare a deciziilor, în scopul de a atinge competitivitatea, respectând totodată principiile și valorile UE privind egalitatea", a declarat co-raportorul din Comisia pentru drepturile femeilor Rodi Kratsa-Tsagaropoulou (PPE, EL).
Deputații cer statelor membre să se asigure că acele companii care sunt listate la bursă vor lua măsuri eficiente și obligatorii pentru a garanta accesul egal al femeilor și bărbaților la poziții neexecutive în consiliile de administrație, astfel încât până în 2020, cel puțin 40% din aceste poziții să fie deținute de femei. Companiile publice trebuie să atingă această țintă deja până în 2018.
În situația în care candidații au calificări egale, prioritatea trebuie să revină candidatului cu genul mai puțin reprezentat. Deputații subliniază că meritul și calificările trebuie să rămână criteriile cheie.
Regulile de angajare nu se vor aplica întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), adică acelora care au mai puțin de 250 de persoane. Deputații încurajează totuși statele membre să sprijine IMM-urile și să le ofere sprijin pentru a îmbunătăți la rândul lor echilibrul de gen în consiliile de administrație.
Companiile care nu vor respecta regulile vor fi nevoie să explice de ce și să notifice autoritățile naționale competente în privința măsurilor luate și planificate pentru a atinge ținta procentuală.
Parlamentul a aprobat propunerea modificată cu 459 de voturi pentru, 148 împotrivă și 81 de abțineri. Pentru a intra în vigoare, directiva trebuie să fie aprobată și de Consiliul de Miniștri.