Şansă pentru condamnaţii care şi-au încheiat pedepsele. În criză de forţă de muncă, zeci de patroni au mers la penitenciarul Rahova ca să angajeze deţinuţi, care au dat dovadă de bună purtare. Cifrele arată că patru din 10 deţinuţi care-şi încheie pedepsele se întorc repede după gratii. De cele mai multe ori, pentru că nu reuşesc să-şi găsească o slujbă.
Alexandru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru înşelăciune. A ispăşit, deja, două treimi din pedeapsă şi speră ca în trei luni să iasă din închisoare. Are nevoie de un job, dar ştie că nu-i va fi uşor afară.
Alexandru Mihalache, deținut: „Un post de marketing, vânzări directe. Am lucrat în imobiliare 11 ani de zile, la ce aş putea spera? Posturi de necalificat?”
Sunt puţine locurile de muncă care li se adresează deţinuţilor cu studii superioare. Majoritatea angajatorilor veniţi la Rahova caută forţă de muncă necalificată.
Deținut: „Am găsit ca șofer, ca motostivuitorist și încă mai căutăm să vedem ce locuri de muncă se găsesc. În jur de 1.700 de lei.”
Adrian Burtan, reprezentant societate construcții: „Am găsit ce căutam, câteva persoane care se mulează cerințelor noastre.”
Cinci dintre angajatori au mai colaborat cu persoane condamnate cât acestea se aflau în puşcărie. Au venit acum să le ofere şansa de a lucra cu un contract de muncă după ce se eliberează şi le promit acestora că nu vor fi marginalizaţi.
Ștefania Filip, reprezentant firma: „Această etichetă nu va exista.”
Răzvan, deținut: „E un pas. Putem găsi un loc de muncă, bineînțeles cine vrea, eu vreau să îmi găsesc un loc de muncă, am lucrat și până în momentul să fiu arestat eu eram la muncă.”
Deţinuţii selectaţi vor trebui să îi anunţe pe angajatori cu o lună înainte de a fi eliberaţi. Firma va pregăti contractele ca cei care îşi doresc să poată începe lucrul chiar din prima zi de libertate.