Confederaţia patronală Concordia cere retragerea modificărilor aduse legii dialogului social, considerând că măsurile contravin principiilor predictibilităţii şi dialogului social.
Confederaţia patronală Concordia reuneşte cele mai puternice federaţii sectoriale din economia românească şi cuprinde şapte din primele zece companii după numărul de angajaţi şi cifra de afaceri.
„Confederaţia patronală Concordia îşi manifestă surprinderea şi indignarea faţă de procesul legislativ total netransparent în adoptarea unei iniţiative legislative cu impact major asupra relaţiilor de muncă şi care, în acelaşi timp, ridică semne serioase de întrebare cu privire la constituţionalitatea acestuia”, arată un comunicat.
Reprezentanţii confederaţiei spun că actul normativ adoptat conţine prevederi asupra cărora nu a existat nicio consultare cu partenerii sociali, patronate şi sindicate deopotrivă.
„Aceste prevederi obligă în mod nerealist şi intempestiv toţi angajatorii din România să iniţieze negocieri colective pe parcursul a doar 30 de zile calendaristice pentru transferul contribuţiilor sociale şi de sănătate de la angajator la angajat, în ciuda faptului că efectele transferului acestor contribuţii nu au fost clarificate”, se precizează în comunicat.
Concordia trage astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte procedura de adoptare şi implementare a OUG nr. 82/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative (inclusiv Legea nr. 62/2011 a dialogului social).
„Considerăm că prin măsurile menţionate se are în vedere de fapt un transfer incorect şi forţat de responsabilitate către angajatori şi sindicate pentru deciziile asumate unilateral de Guvernul României prin OUG nr. 79/2017, care produc efecte negative, atât asupra angajatorilor, cât şi asupra angajaţilor într-o perioadă în care nici unii, nici ceilalţi, nu pot anticipa magnitudinea acestor decizii”, arată confederaţia.
Astfel, patronatul consideră că actul normativ conţine articolul VII asupra căruia nu a existat niciun fel de consultare prealabilă a partenerilor sociali.
„Acest articol nu a fost inclus în proiectul transmis către instituţiile avizatoare, cu atât mai puţin către Consiliul Economic si Social (CES). O astfel de abordare reprezintă o încălcare gravă a principiilor dialogului tripartit, consfinţite de către Convenţiile internaţionale în materie (ratificate şi de România), ceea ce nu poate decât să afecteze negativ calitatea dialogului social”, spun reprezentanţii Concordia.
Ei spun că proiectul transmis incomplet spre avizare către CES a primit aviz negativ.
„Noua formă a proiectului nu este însoţită de avizul de oportunitate emis de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul şi nici de avizul Ministerului Justiţiei, Consiliul Legislativ a avizat proiectul OUG cu observaţii şi propuneri, subliniind inclusiv nerespectarea prevederilor constituţionale”, se mai menţionează în comunicat.
Totodată, textul de la articolului VII este imprecis formulat, generând probleme de interpretare şi aplicare, „ceea ce conduce la încălcarea principiului privitor la calitatea şi claritatea legii”, exigenţă impusă în mod constant de Curtea Constituţională, mai spun oficialii
Membrii Concordia consideră că astfel de măsuri destabilizează suplimentar dialogul social şi intensifică o situaţie de incertitudine şi lipsă de predictibilitate în raporturile de muncă şi în dezvoltarea mediului de afaceri, ”în condiţiile unei lipse totale de transparenţă în adoptarea unor măsuri care nu sunt fundamentate pe un dialog social real şi pe un studiu de impact”.
Confederaţia patronală contestă astfel modul impredictibil şi netransparent de elaborare a politicilor publice, dar şi termenul nerezonabil de implementare, de numai o lună calendaristică.
Concordia solicită prorogarea termenului de aplicare a acestora pentru a permite realizarea unui studiu de impact şi desfăşurarea unui proces real şi efectiv de consultare.
Mai mult, gradul mare de complexitate al subiectului de negociere şi dimensiunea implicaţiilor financiare şi sociale pot genera, în mod artificial, stări conflictuale între angajatori şi angajaţi. În plus, modificările legislative sunt în contradicţie flagrantă cu unul dintre obiectivele principale ale dialogului social, respectiv asigurarea climatului de stabilitate şi pace socială, mai spun reprezentanţii Concordia.
„Confederaţia Patronală Concordia atrage atenţia că în aceste condiţii se creează premisele unor multiple conflicte colective de muncă, cu consecinţe greu de anticipat, putându-se ajunge şi la blocarea unor sectoare de activitate sau chiar a economiei in ansamblu”, adaugă ei.
Concordia este membră a Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). Membrii confederaţiei sunt: Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Uniunea Patronală Gaz România, Asociaţia Investitorilor Privaţi, Federaţia Patronală a Reţelelor de Comerţ, Federaţia Patronală din Industria Auto, Federaţia Patronală a Transportatorilor din România, Federaţia Patronală a Serviciilor Financiare, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii şi Federaţia Industriei Hoteliere din România.
Iniţierea negocierii colective în unităţile în care nu există încheiat un contract/acord colectiv de muncă este obligatorie pentru punerea în aplicare a noilor modificări ale Codului Fiscal, în celelalte unităţi fiind obligatorie, de asemenea, negocierea colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare, a decis Guvernul, introducând obligaţii care nu erau incluse în forma lansată în dezbatere publică a unei ordonanţe.