Situaţia se agravează în satul Izvoarele din Galaţi, unde o alunecare de teren care afectează un deal se apropie de case. În ultimele două zile, terenul s-a mişcat cu aproape trei metri, iar pe o suprafaţă de 300 metri pătraţi au apărut crăpături uriaşe. O echipă de cercetători de la Institutul Geologic a ajuns astăzi în sat şi încearcă să găsească soluţii, relatează Digi24.
„Aici are un metru 40. Păi ieri, aici, nu era nici 10 centimetri”, explică un localnic.
Sunt noi crăpături care au apărut pe dealul de la intrarea în satul Izvoarele în ultimele 24 de ore. Astăzi, în localitate a ajuns şi o echipă de cercetători de la Institutul Geologic, care studiază fenomenul.
- Un metru şi 10. Ieri nu erau aceste crăpături pe care le vedeţi astăzi. Se şi vede că sunt proaspete.
Specialiştii spun că de vină ar putea fi pământul argilos şi izvoarele din zonă: „Nu permite să treacă apa prin ea şi la contactul dintre argilă şi o rocă mai permeabilă în care e apa, acolo se produce ruptura.”
Dacă alunecările se extind, autorităţile iau în calcul chiar şi evacuarea localnicilor de la marginea satului.
„Siguranţa oamenilor este prioritatea numărul 1. După care pe termen scurt să vedem ce ne spun specialiştii din punct de vedere tehnic, cum am putea interveni în cel mai scurt timp”, spuen Costel Fotea, preşedinte CJ Galaţi.
Casele se află la o distanţă de 200 de metri de alunecările de teren, iar oamenii se tem.
- Stăm cu frică. Nu mai ştim, am avut şi cutremure, am avut multe, multe am avut. Ce să facem, asta e treaba.
- E pericol, aici a mai alunecat. Cum să nu ne fie teramă, dar vine noaptea. Te dărâmă.
Concluziile specialiştilor de la Institutul Geologic al României vor fi anunţate la începutul săptămânii viitoare.
„Până nu se fac măsurăturile şi nu monitorizăm câteva zile să vedem dacă într-adevăr se mişcă şi nu numai la suprafaţă ci şi în adâncime nu pot să vă dau verdicte”, spune Raluca Maftei, cercetător Institutul Geologic al României.
În ultimii ani, localnicii din Izvoarele au trecut prin multe încercări. În 2013, o serie de peste 300 de cutremure a creat panică printre oameni, iar anul trecut inundaţiile au afectat mai multe case.