România are, încă, un potenţial puţin sau aproape deloc exploatat: cultura vinului. După un val de 100% absorbţie a fondurilor europene de reconversie şi replantare, o parte dintre producători (de vinuri bune!) încă sunt departe de a descătuşa adevăratul potenţial al soiurilor de struguri autohtone. Nivelul consumului local a rămas redus şi axat pe vinuri albe demiseci, o traumă moştenită de dinainte de 1990: Mai mult decât atât, soiurile autohtone de struguri de vin se zbat încă să îşi definească identitatea. Vinurile seci născute din Tămâioasă românească sau chiar şi Fetească neagră sunt încă o proporţie mică din piaţa generală.
Nu doar din aceste motive, ci şi luând în considerare istoria şi tradiţia ascunse în spatele fiecărui strugue, în urmă cu doi ani, chiar de Ziua Internaţională a Iei, Domeniul Coroanei Segarcea lansa prima gamă dedicată în exlusivitate soiurilor de struguri autohtone, într-o colecţie care reprezintă o reverenţă către arta ţesăturilor şi cusăturilor populare, a simbolurilor tradiţionale şi, nu în ultimul rând. Mai mult de atât, Marama reprezintă şi o aducere aminte a uneia dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei României, Regina Maria, cea care a popularizat tradiţionala maramă şi ia românească în toată Europa.
Colecţia Marama reprezintă un punct de reper pentru modul în care pot fi interpretate soiurile româneşti – Fetească albă, Fetească regală, Tămâioasă românească, Tămâioasă roză şi Fetească neagră, cea din urmă vinificată atât rosé, cât şi roşu, fără stagii de maturare în butoaie de stejar, pentru a i se păstra neschimbate aromele specifice de soi. Toate cele şase vinuri care compun colecţia sunt vinificate seci, pentru a li se sublinia eleganţa, expresivitatea şi caracterul modern, de vinuri de zi cu zi, bune atât pentru a susţine conversaţii, cât şi pentru a însoţi mâncărurile tradiţionale, sau pentru a deveni un subiect în sine – căci vinul este singura băutură care „se vorbeşte şi se împărtăşeşte”.
Simbolic, Marama reprezintă munca invizibilă. La fel ca în cazul meşteşugarilor, unde orice cusătură prea strânsă riscă să rupă ţesătura fină de borangic, iar orice cusătură prea largă va strica estetica asamblului, în crearea unui vin, fiecare etapă este critică şi plină de potenţiale riscuri. Cu alte cuvinte, există o mie de feluri în care se poate greşi un vin, două-trei feluri de a obţine un vin bun şi, acolo unde soarele, ploile şi vânturile de peste an o permit, o singură cale de a obţine un vin memorabil. Este tot un meşteşug, în care factorii esenţiali sunt atenţia, grija, dăruirea, respectul faţă de natură şi puterea de a învăţa, atât din tradiţii, cât şi din experienţă.
Întreaga poveste a colecţiei Marama poate fi găsită şi pe site-ul www.domeniulcoroanei.com/shop unde, cu ocazia acestei aniversări, puteţi găsi cele şase vinuri la un preţ special.