(P) Cinema imersiv la ASTRA Film Festival: „VIITORUL E AZI”
Anul acesta, AFF revine cu a doua ediție a secțiunii intitulate VIITORUL E AZI, special dedicată noilor formate de documentar. Publicul festivalier va avea ocazia să vizioneze o selecție amplă de proiecte documentare situate în realitatea virtuală, dar și proiecții special prezentate în cinematograful dom, în cel mai variat și bogat program de cinema virtual, o experiență unică în România. În domeniul realității virtuale și al videoului 360 noutățile constau, pe lângă dezvoltarea sistemelor mai eficiente și accesibile, în diversitatea și utilitatea aplicațiilor acestor tehnologii inovatoare în lumea reală. Aceste noi tendințe vor putea fi experimentate în cadrul AFF.
WebVR, cea mai nouă inovație tehnică din domeniul realității virtuale
Scopul aplicațiilor WebVR este de a simplifca accesul publicului la experiențele de realitate virtuală, indiferent de dispozitivul de vizualizare pe care îl au la îndemână, cască sau mijloace specifice jocurilor video. Trei filme sunt incluse în programul WebVR: Deprogrammed, care oferă perspectiva extremismului în trei cazuri diferite, transpunând spectatorul într-un peisaj virtual care se îngustează treptat odată cu gradul de îndoctrinare; vizitarea pieței Dizengoff din Tel Aviv, care nu mai există azi, este posibilă în Tzina: Simfonia dorinței; o experiență care estompează linia dintre lumea sălbatică și cea virtuală, perspectiva unei ursoaice grizzly care trăiește în Parcul Național Banff din Rockies Canadian, în Ursul 71.
Realitatea virtuală utilizată de jurnaliști și ONG-uri la AFF
Realitatea virtuală este utilizată astăzi în diverse domenii, de la arhitectură, modă, educație, medicină, până la afaceri, domeniul militar, jurnalism sau ONG-uri. Tehnologia video-ului 360 este abordată de nenumărate agenții de presă, pentru știri, reportaje sau transmisiuni live, pentru o optică mai obiectivă asupra evenimentelor și atragerea publicului tânăr. Visul lui Bashir prelucrează povestea reală expusă prin animație, a unui tânăr de 14 ani împușcat de un lunetist care visează să joace baschet. Cei strămutați abordează poveștile a trei copii, supraviețuitori de război, provenind din locații diferite, despre viața lor de după război. La Auschwitz recreează prin intermediul realității virtuale experiențe și momente din trecut.
Tematicile WebVR din programul festivalului implică și subiecte de actualitate în peisajul lumii contemporane ca protecția mediului înconjurător (Din adâncul albastrului), incluziune socială (Dragostea bunicii), drepturile femeii (Femei în mișcare), violența domestică (Scrisoare către tatăl meu) sau posibilitatea observării unui peisaj exotic și vibrant, cu o selecție de producții VR din Kenya (Fructele din Nairobi și O avertizare), Senegal (Celălalt Dakar) și Ghana (Spirit Robot).
Producții VR românești
Anul acesta programul de realitate virtuală va include și trei producții autohtone, punând România pe harta experimentelor VR: mărturia unuia dintre puținii supraviețuitori ai crimelor masive din 23 ianuarie 1941 conduse de membrii Gărzii de Fier în Pădurea Jilava, în Masacrul de la Jilava; Tovarășul AI aduce în percepția spectatorilor primul robot spion creat în era comunistă din România 1979, iar campania Vodafone Vezi în viitor ilustrează potențialul de a imagina meseriile viitorului.
Cinematograful-dom revine la AFF
În al doilea an consecutiv, publicul spectator de la AFF are ocazia specială de a viziona filme 360 pe un ecran în formă de cupolă, care dau spectatorului senzația participarii directe în film. Programul oferă o selecție de proiecte unice care propun o călătorie dincolo de limitele realității, la intersecția dintre tehnologie și artă. O colaborare dintre pictori, fotografi și animatori digitali prezintă un nou mod de a experimenta arta în Samskara, Art universe și Cercurile Timpului și Jocul. Teme muzicale clasice sau amestecuri eclectice (Muzica din Cosmos - un Concert Vizual și Călătoriile lui Jules Verne), dar și dansul, tangoul clasic sau cu diferite influențe (Tango 360), vor putea fi apreciate în producții de excepție în cupola din Piața Mare. Documentarele full-dome vor încerca să răspundă la câteva întrebări din realitatea actuală: vom putea vreodată să comunicăm cu alte civilizații? (Hello Earth), poate un super-vulcan sa erupă in timpul nostru? (Supervulcanii), ce se petrece în timpul unei tornade solare? (Superfurtuni Solare), se poate cartografia cu precizie galaxia noastră? (Călătoria spre cel mai distant Soare), ce înseamnă să trăim în lumea interconectată de astăzi? (Pământul habitat), Putem detecta asteroizii înainte de a ajunge pe Pământ? (Aterizând), Care este misterul orhideelor? (Darwin si orhideele misterioase).
„De 24 de ani, AFF este o platformă conectată la ultimele inovații tehnice din domeniul filmului documentar. Având în vedere succesul înregistrat anul trecut, ne-am dorit ca și ediția de anul acesta să aducă publicului cinefil o experiență cinematografică de calitate, cu o selecție a celor mai noi producții full-dome, VR sau video 360”, spune Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.
Astra Film Festival 2017 este organizat de Astra Film - CNM Astra și Fundația Astra Filmâ
Cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, Ministerul Culturii și Identității Naționale, al Uniunii Europene – prin programul Creative Europe – Media și al Centrului Național al Cinematografiei
Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu
În colaborare cu Universitatea Lucian Blaga
Parteneri: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor, Consulatul Republicii Federale Germania din Sibiu, Ambasada Elveției în România, Cinetic, Refresh, Habitus
Partener digital: Urby
Sponsor oficial: Construcții SA
Sponsori: Romgaz, Electrica, Banca Transilvania, Takata, Aqua Carpatica, Happy City, HBO, Cinelab, Swiss Sponsors’ Fund
Mașina festivalului: Toyota
Parteneri media: TVR, Europa FM, HotNews, Revista 22, VICE, Revista Timpul, Transilvania Reporter, Cineuropa, Film New Europe, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio Cluj, Radio Antena Sibiului, Radio Târgu Mureș, RFI România, Cinemagia, LiterNet, CineFan, Sub25, All About Romanian Cinema, Cooperativa Urbană, ÎnFestival, Recorder, Iqads, Filmtett, Thinkout of the Box, Zile și Nopți, Tribuna, Turnul Sfatului, Sibiu 100%, Eveniment TV, Ora de Sibiu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News