Iașiul, ca toate marile orașe, este plin de mașini abandonate. Sute de rable au ruginit în parcări și pe marginea trotuarelor ori s-au afundat în asfalt. Autoritățile promit măsuri drastice. Proprietarii sunt somați să ia autoturismele de pe domeniul public, dacă nu vor ca acestea să fie duse la fier vechi.
De la începutul anului au fost ridicate de pe străzile din Iaşi aproape 50 de maşini abandonate. Proprietarii sunt mai întâi notificaţi. Dacă nu iau măsuri, maşinile intră în proprietatea primăriei.
Ligia Pricopi, jurnalist Digi24: Procedura durează trei luni, timp în care proprietarii sunt somaţi de două ori să-şi ridice maşinile şi să nu mai blocheze locurile de parcare. În caz contrar, sunt ridicate şi trimise direct la fier vechi.
Marius Părpăliţă, consilier superior Primărie: Sunt câţiva dintre ei care ne mulţumesc, că radierea se face gratuit, din oficiu, iar noi, cu maşinile astea, nu putem să spunem că facem bani, dar facem curăţenie, facem locuri de parcare.
Pentru o astfel de maşină se obţin cel mult 200 de lei, la fier vechi. Prin urmare, mulți le abandonează. Și asta pentru că ar cheltui mai mult cu transportul, radierea şi taxele.
Bărbat: Un prim pas este eliberarea locuilor de parcare care sunt blocate de maşini de ani de zile.
Bărbat: E o mare problemă în fiecare zi în a găsi un loc de parcare. Erau nişte maşini abandonate de foarte mult timp. Noi suntem aici de doi ani de zile şi erau aici de la început.
Doi din 10 proprietari de rable preferă să nu ia nicio măsură, chiar dacă ştiu că maşinile vor fi ridicate de echipele administraţiei locale.
Mihai Chirica, primarul Iaşiului: Peste 25.000 de maşini în momentul de faţă ar fi plauzibil să fie ridicate.
Maşinile pot fi revendicate ulterior, dar proprietarul trebuie să achite şi o taxă de 430 de lei, cât şi suma de 45 de lei pe zi pentru depozitare, plus taxele şi impozitele restante.
Editor : Liviu Cojan