În afară de medicină sau arhitectură, în România, pare să nu aibă importanţă ce facultate ai terminat. Specialiştii în recrutare spun că marile companii caută angajaţi cât mai bine pregătiţi pentru viaţă, nu neapărat cu experienţă într-un domeniu.
„Se pun întrebări de cultură generală, vor să îşi dea seama cât de serioşi sunt, dacă sunt de încredere, dacă sunt oameni civilizaţi pe care îi pot pune în faţa unui client”, spune George Butunoiu, directorul unei firme de recrutare.
Tinerii din România au încă o mentalitate greşită, spun specialiştii. Merg la interviu cu gândul că ar putea să câştige sume fabuloase şi prea puţini se gândesc că s-ar putea să nu le placă locul de muncă.
„Trebuie investit în ei, trebuie educaţi, trebuie să li se dea ocazia să exerseze acea vocaţie, să crească într-o manieră profesională”, explică Radu Furnică, președintele unei firme de recrutare.
Candidatul perfect e cel optimist. Angajatorii vor să vadă un om care îşi evaluează corect calităţile şi care se gândeşte şi la rolul lui în companie, pe termen lung.
„Interviul trebuie să fie o conversaţie despre viitor. Cinstea, onestitatea, credinţa în valorile şi puterile lui sunt lucrurile pe care trebuie să le transmită în timpul acelui interviu. Și să nu uite că şi el are dreptul să pună întrebări”, mai spune Radu Furnică.
Cele mai căutate sunt locurile de muncă din domeniul tehnologiei.
Aproape 80% dintre candidaţi mint în privinţa salariului avut la ultimul loc de muncă, se arată într-un studiu recent. Şi firmele de recrutare ascund adevărul, mai ales în privinţa nivelului de stres la locul de muncă şi a oportunităţilor de promovare.