Împodobirea unui borcan de murături durează în medie un sfert de oră și depinde de imaginația fiecărui bucătar.
În cămara Institutului Oncologic din Cluj-Napoca sunt sute de borcane cu murături şi fiecare dintre ele pare o operă de artă.
„Se pot pune și castraveți la murat și dovlecel folosind aceeași metodă de ornare care, bineînțeles, impune și puțină răbdare sau îndemânare”, spune bucătarul Mariana Boancă.
Tradiţia decorării borcanelor cu murături a pornit în urmă cu 12 ani, de la Ioan Ivașcu, bucătarul şef al institutului.
„Avem cam 49, 50 de sortimente de produse, de la ardei pus în oțet, sare, până la porumb crud și conservat. Este de trei ori artă, le şi guști, le și miroși, le și vezi și preparatele trebuie întodeauna dădăcite”, spune el.
„Nici la marile restaurante nu se face așa, unde preţurile sunt cum sunt”, spune o pacientă.
00.29.53.24-00.30.02.10 sunt foarte bune, sunt ca la mama acasă sunt gustoase fiecare borcan cu modelul lui
Conducerea institutului are propriile motive să aprecieze arta bucătarilor săi.
„Pentru spital este un beneficiu. Așa cum acasă faci economie la produsele pe care le pui pe iarnă, tot așa și aici din cauza banilor noi facem o economie foarte mare cu aceste produse pe iarnă”, spune Lenuța Lucaci, director de îngrijiri medicale la Spitalul de Oncologie Cluj.
În bucătăria Institutului de Oncologie din Cluj-Napoca se pregătesc, în fiecare toamnă, aproape 30 de tone de murături.