Cazarea în Cluj-Napoca va costa cu 5 lei mai mult, de anul viitor, indiferent ce hotel alegeţi. Asta pentru că autorităţile au introdus o taxă specială. Banii vor fi folosiţi pentru a alimenta un buget dedicat turismului, creat pe model european. Peste 4 milioane de lei pe an se aşteaptă primăria să strângă, din această taxă.
Iulia Perșa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca: De la 1 ianuarie 2019 va intra în vigoare noua taxă de turism pentru municipiul Cluj-Napoca. Este vorba de 5 lei.
Taxa de turism funcţionează de ani buni în ţări ca Italia, Franţa sau Spania. În Peninsulă, de exemplu, variază între 0,50 cenți și șapte euro, în funcție de câte stele are hotelul unde e achitată.
-Pare o idee bună. Nu pot să îmi imaginez că turiștii ar respinge ceva atât de ieftin.
-Este un oraș turistic și are foarte multe locuri frumoase și locuri de vizitat și cred că ar aduce un beneficiu în plus orașului pentru a îmbunătății latura culturală, turistică.
-Ar fi o taxă bună dacă banii aceștia s-ar folosi în ceva util pentru Cluj.
Marius Oprea, reprezentant Centrul de Turism Cluj-Napoca: Anul trecut am avut una dintre cele mai mari creșteri, respectiv am avut peste 470.000 de sosiri și respectiv 870.000 de înnoptări în Cluj-Napoca.
Suma de peste patru milioane de lei pe care Primăria Cluj-Napoca speră să o strângă în urma introducerii taxei de turism, va fi investită în promovarea şi reabilitarea atracțiilor turistice din oraș.
Şi la Oradea, hotelierii percep o taxă de 2% din tariful de cazare, pe care o virează apoi în contul Primăriei. Banii sunt folosiţi pentru promovarea oraşului, prin intermediul unei asociaţii înfiinţate de municipalitate în acest scop.
La Iași, taxa reprezintă 0,75 % din tariful de cazare.