Gelu Nichițel, directorul fundației: „Teodora acum lucrează în Paris, într-un magazin de haine. Aici mai avem o parte dintre beneficiarii noștri, Cătălin e în Germania.”
Sunt doar doi dintre cei 250 de orfani care, la vârsta majoratului, când statul consideră că nu mai are nicio obligaţie să le poarte de grijă ar fi ajuns în stradă dacă nu l-ar fi întâlnit pe Gelul Nichiţel. El a reuşit să pună bazele unui centru al Fundaţiei franceze Emmaus prin care îi ajută pe copiii nimănui să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi contruiască un rost în viaţă.
Şi Ionuţ, acum şofer profesionist, a primit ajutor să ajungă pe picioarele lui.
„99 la sută din ce am realizat eu, am realizat aici. M-au format, m-au educat. Am reușit să-mi întemeiez o familie și să învăț niște meserii”, povestește tânărul.
Multe ajutoare au venit din Franţa şi din proiecte europene. Centrul nu le oferă tinerilor doar un loc unde sunt găzduiţi. Pentru ei sunt organizate cursuri de limba română, franceză şi matematică. Apoi, după ce fiecare îşi descoperă abilităţile, sunt trimişi la diverse cursuri. Gabriel, spre exemplu, se pregăteşte să devină bucătar.
„Mi-ar place și altceva să fac, nu numai bucătărie, să-mi deschid o afacere, să-mi fac o afacere eu”, spune Gabriel.
Gelu Nichiţel, directorul fundaţiei din România, lucra în Franţa când a aflat din presă despre cât de năpăstuiţi sunt orfanii din ţară sa. Impresionat, a decis să se întoarcă şi să schimbe ceva.
Începutul, în anul 2000, a fost greu. Patronii erau reticenţi când auzeau despre tinerii crescuţi în centrele de plasament. Cu răbdare şi insistenţă, Gelu Nichiţel a reuşit să schimbe mentalităţile.
„Chiar agenții imobiliare, firme de construcții, firme de curățenie, vin și întreabă - ai vreo fată care vrea să vină să lucreze, care poate să lucreze bine? Îi zic sigur, am fata cutare, sau băiatul care poate să facă asta”, povetește Gelu Nichițel.
Conducerea fundației a deschis în judeţul Iași două centre de cazare cu o capacitate de 30 de locuri. De asemenea, are un magazin cu mobilă şi haine second hand, unde lucrează tot tineri care au crescut în case de copii.