Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2022 este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%, arată datele Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România citate de Agerpres.
Potrivit raportului "Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României", valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună. Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.
În raport se menţionează că, în perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuţia despre resursele necesare pentru traiul populaţiei în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coş minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noţiunii de nivel de trai decent şi a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populaţia României să îşi poată asigura un asemenea nivel de trai.
Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată. Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii - adăpost, alimentaţie - coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).
„Creșterea valorii totale a coșului de consum e determinată de creșterea puternică a costurilor pentru capitolele (1) Alimentație (+18,8%), (2) Îmbrăcăminte și încălțăminte (+20,9%), (3) Locuința (+31,2%), (5) Cheltuieli cu locuința (+34,0%). Chiar dacă eliminăm efectul capitolul 5 (cheltuieli cu locuința) — creșterea dobânzilor are un impact puternic asupra costului locuinței și, prin urmare, asupra valorii întregului coș - valoarea de ansamblu a coșului a crescut cu peste 16%”, potrivit raportului.
Editor : D.C.