Un copil rămas în spital fără părinţi este declarat abandonat după zece zile. Este momentul în care intră pe fir asistenţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului. Împreună cu poliţiştii, îi caută pe părinţi, iar dacă nu reuşesc să-i convingă să-l ia pe cel mic înapoi acasă, copilul este preluat de un asistent maternal.
Toată procedura poate dura şi trei luni, timp în care copilul rămâne în spital. Problema este că unităţilor medicale, cum este şi cazul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad, nu au spaţii speciale unde să îi adăpostească pe aceşti copii.
Astfel, ei trebuie să împartă secţia de pediatrie cu copii bolnavi. O altă problemă o reprezintă finanţarea. Practic, aceşti copii abandonaţi nu sunt bolnavi, aşa că nu ar putea fi ţinuţi în spital, cel puţin nu se asigură o finanţare în acest sens. Cu toate acestea, medicii fac fel de fel de artificii la limita legii şi îi externează, apoi îi reinternează până când cineva vine să îi ia din spital.
Roxana este unul dintre cei șase copii abandonați în Spitalul din Arad în ultima lună. A fost internată cu o răceală puternică, dar la externare părinții n-au mai venit după ea. Poliția îi caută acum.
Rujiţa Ciurea, şeful secţiei Pediatrie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, spune că sezonul rece influențează foarte mult numărul copiilor abandonați în spital.
„Sunt copii pe care părinţii îi aduc aici tocmai pentru a-i proteja. În primăvara acestui an, o treime din capacitatea spitalului a fost cu astfel de cazuri”, spune şeful secţiei Pediatrie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Confruntate cu această problemă, secțiile de pediadrie devin neîncăpătoare, iar medicii spun că, dacă nu se va rezolva urgent problema plasamentului la asistenții maternali, spitalele riscă să nu mai aibă loc pentru copiii bolnavi.
„Ocupă o parte din locurile de acuţi care ar putea să fie folosite în tratarea cazurilor noi, acute, de copii bolnavi. Ei nefiind bolnavi, sunt găzduiţi în spital, îngrijiţi”, spune Adrian Wiener, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Până acum, 24 de copii au fost abandonaţi în spitalul de la Arad şi 44 la Craiova. Numai în ultima săptămână trei mame şi-au abandonat pruncii la spital.
„Este vorba de copii care fac parte din familii cu cinci-șase copii, din mediul rural. Părinții, cu un nivel de educație generală și sanitară extrem de redus, practic cu o situatie economică destul de precară”, afirmă dr. Cristiana Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean din Craiova.
Anul trecut, aproape 1.500 de copii au fost abandonaţi în spitale.