Ziua şi acuzaţia la Spitalul Judeţean Ilfov. După ce ieri Ministerul Sănătăţii a sesizat DNA, în urma neregulilor găsite la unitatea medicală, şeful Direcţiei de Sănătate Publică acuză spitalul că nu şi-a raportat infecţiile intraspitaliceşti, deşi era obligat prin lege. Informaţiile privind apariţia acestor infecţii în spital apar în fişele medicale ale pacienţilor. Conducerea unităţii recunoaşte că au existat probleme, dar susţine că a transmis informaţiile corect, mai departe.
Fişele medicale pentru 20 de pacienţi care au fost internaţi în ultimele luni la Spitalul Judeţean Ilfov sunt pline de consemnări ale unor germeni, bacterii şi bacili. Toţi au ieşit pozitiv la testele făcute în laborator. Cei mai mulţi germeni sunt rezistenţi la antibiotice, iar epidemiologii susţin că sunt şanse mari ca pacienţii să fi luat bacteriile din spital.
„Când vorbim despre germeni cum este situaţia stafilococului auriu sau Morganela sau că vorbim de Escherichia coli categoric că ei pot să dea infecţii severe dacă este vorba de o formă activă a infecţiei. Germenii care sunt din spital categoric că vor fi mai rezistenţi la acţiuni ale antibioticelor. Un sepsis, care înseamnă o infecţie severă, poate în unele situaţii, mai ales dacă nu este tratat, să ducă la deces”, spune Adrian Marinescu, medic primar l Institutul Matei Balş.
Infecţiile au rămas însă doar în fişele medicale ale pacienţilor. Potrivit DSP, reprezentanţii Spitalul Judeţean Ilfov nu au raportat anul acesta infecţii nozocomiale. Un singur caz a ajuns la inspectorii de sănătate publică: cel al unui pacient care a fost internat la Spitalul Judeţean Ilfov cu o infecţie luată dintr-o altă unitate medicală.
„Eu de la Spitalul Judeţean Ilfov nu am primit, ei sunt obligaţi prin lege să facă treaba asta, nu să mă duc să le scormonesc eu ceva în fiecare zi. Când am făcut controlul ultima dată nu era nicio problemă. Acuma dacă aţi găsit dumnveavoastră o problemă noi ne-am sesizat şi o să trimitem corpul de control”, spune Dănuț Crăciun, director executiv DSP Ilfov.
Managerul spitalului nu a dorit să comenteze situaţia.
„Singurul care s-a arătat dispus să vorbească cu noi este directorul medical al spitalului, dar care nu a vrut să apară oficial în faţa camerelor de luat vederi. Radu Sgarbura ne-a spus că toate infecţiile nosocomiale au fost raportate, inclusiv cele din luna noiembrie”, relatează Maria Moiş, reporter Digi24.
Dovezile din fisele medicale vin să întărească ceea ce medicii de la spitalul Judeţean Ilfov declarau încă din vară, sub protecţia anonimatului.
„Acele infecţii nosocomiale nu apar în foaia de externare a pacientului. Deoarece doctoriţa care este la laborator nu le declară. Fiind foarte multe infecţii nosocomiale, există riscul de a se închide spitalul. Dacă s-ar opera 100 lunar, 30 ar fi infectaţi”, delara un medic pentru Digi24.
Spitalul Judeţean Ilfov este în mijlocul unui scandal cu iz penal. Ministerul Sănătăţii a sesizat procurorii anticorupţie în urma neregulilor găsite acolo de Corpul de Control. Conducerea spitalului ar fi cheltuit nejustificat sume mari pe contracte cu firme de pază şi pe mentenanța sistemului informatic. Inspecţia a fost trimisă după ce medicii din spital s-au plâns de condiţiile precare în care lucrează.