Nervi, stres, haos. Cum a fost în prima zi a grevei declanșate în învățământ în școlile și liceele din București

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
INSTANT_GREVA_GENERALA_EDU_023_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
150.000 de angajați în învățământ sunt în grevă generală. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Profesorii nu vor să vorbească, ne transmite Ionela Neagoe, directoarea liceului „Gheorghe Lazăr”. De ce nu vor să vorbească profesorii? „Pentru că nu vor!”, vine răspunsul, chiar dacă glasurile ridicate ale unor profesori continuă să răzbată dincolo de ușa cancelariei în fața căreia ne aflăm. „Eu am vorbit la toate televiziunile. Nu mai vreau să fiu vedetă, gata! Scrieți ce vreți dumneavoastră, că oricum distorsionați spusele oamenilor”, a spus doamna Neagoe. Da, a fost o zi dominată mai degrabă de haos și nervi, după ce 150.000 de cadre didactice și personal auxiliar din școli au intrat în grevă generală în unitățile de învățământ din România. Și asta pentru că nu toți profesorii au intrat în grevă, ceea ce a făcut să complice și mai mult lucrurile: unii părinți au fost anunțați pe grupurile de WhatsApp să își aducă la școală copiii, deși, când au anunțat declanșarea protestului, sindicaliștii au recomandată părinților să își țină copiii acasă. Nu se știe precis ce va urma în zilele următoare. Este, practic, o grevă pe principiul „văzând și făcând”. Care, momentan, continuă.

La școala generală „I.G. Duca” nr. 146, ușa cancelariei e deschisă încă de la primele orele dimineții. Pe holul de la „intrarea profesorilor” se află câteva cadre didactice, angajați ai instituției și un bodyguard zelos care ne cere „să trimitem mail” pentru a putea primi aprobare să vorbim cu un profesor. Ușa cancelariei se închide, iar agentul de pază ne poftește afară.

346153826_1731812657258866_6333512213935114897_n
Intrarea principală a școlii generale I.G. Duca din București Foto: digi24.ro

La școala gimnazială „Vasile Alecsandri”, doi părinți vin să-și ia copilul de la ore. Cumva, „profesorul de geografie” continuă să țină cursurile cu elevii, în vreme ce alți angajați și profesori sunt în grevă. În curtea școlii, câțiva elevi joacă fotbal.

„Copiii vin la școală la cei care nu sunt în grevă. Sunt doi-trei, ca în fiecare unitate, din varii motive. Personal, eu sunt în grevă!”, ne-a spus Elena Barcagiu, cadru didactic la școala respectivă”.

„Nu le poți interzice elevilor să vină la școală”

Lista centralizată a profesorilor aflați în grevă există la Ministerului Educației, dar este, momentan, ținută sub cheie, la sertar. Pe fondul acestor contradicții, părinții nu au știut în câte clase nu se fac ore (profesori care „țin greva”) și în care clase se fac ore (profesori care „nu țin” greva). Ministerul a argumentat că nu a făcut publică lista școlilor unde e grevă, deoarece situația e „dinamică”, adică sunt profesori care renunță la protest, iar alții se alătură.

La orele prânzului, cafenelele și terasele din centrul Bucureștiului sunt pline de elevi. La un colț de stradă, doi tineri vorbesc relaxat despre „ce țigări se fumau în anii '50”. 

În privința elevilor, liderul de sindicat Silviu de la „Sfântul Sava”, Silviu Evi a precizat că aceștia pot veni la școală/liceu, chiar dacă nu sunt programate activități didactice.

„Noi nu avem dreptul, nu le putem spune (elevilor): nu veniți la școală. Membrii de sindicat au obligația să vină la școală, dar au opțiunea să nu desfășoare activități didactice. Copiiilor nu le poți interzice să vină”, a spus liderul de sinidicat.

Ce fac elevii care vin la școală la cursurile profesorilor aflați în grevă. Și ce se întâmplă cu elevii care nu vin la școală pe perioada grevei

Ce se va întâmpla dacă greva continuă și săptămâna viitoare, când se încheie activitățile de tipul „școala altfel” și se reiau cursurile, „cu orar”?

„Săptămâna viitoare devine o săptămână interesantă, în momentul în care există un orar la nivelul fiecărei școli. Când ai orar, de la 7 ai matematică, educație fizică, muzică, chimie, iar profesorul de educație fizică și cel de chimie sunt membri de sindicat și nu fac oră, iar ceilalți fac oră, acolo vor fi niște pauze”, a spus liderul sindical de la colegiul Sava.

În acele intervale orare, cadrele didactice își păstrează obligația de a asigura supravegherea elevilor.

„Copiii nu pot fi refuzați să intre în școală. Ei trebuie supravegheați. Cei din clasele 9-11 sunt minori. Dacă l-a trimis maică-sa în poarta școlii, în intervalul acela (elevul) este responsabilitatea școlii”.

INSTANT_GREVA_GENERALA_EDU_020_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
150.000 de angajați în învățământ au intrat luni în grevă generală. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Poate elevul să părăsească școala în acele ore în care profesorii sunt în grevă?

„El, tehnic, nu poate ieși, școala ar trebui să-i asigure activitate. Joacă fotbal, Dumnezeu știe”.

Ce se întâmplă dacă elevul nu vine la școală?

„Dacă elevul nu vine, nu poate primi absență la profesorul grevist, dar poate primi absență la cel negrevist”, a declarat profesorul de la colegiul național „Sfântul Sava” din București.

Ministerul Educaţiei a anunţat, luni, că se lucrează la actele normative care să permită salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislaţie, care ar însemna o creştere de 9%. De asemenea, se vor acorda stimulente pentru profesorii debutanţi şi pentru cei din zone defavorizate.

„Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învăţământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022”, a anunţă Ministerul Educaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani