Asistentă medicală în Italia, producător eco în România. E povestea unei femei din județul Timiș, care de 20 de ani muncește și locuiește în peninsulă. Împreună cu familia ei, a decis să investească acasă toţi banii strânşi în Italia - peste 50.000 de euro - şi a pus bazele unei culturi de mure. Femeia mai cultivă 20 de soiuri de roșii și ardei iuți, iar toată producția este 100% ecologică.
„Fiecare plantă în parte a fost stropită, cum ziceam, cu ulei de neem, adus de afară, din Italia”, spune Nicoleta Bădăi.
Femeia este asistent medical la un spital în Florenţa şi a fost mereu preocupată de o alimentaţie sănătoasă. Aşa a hotărât să cultive mure fără pesticide.
„Toată familia ne-am gândit și am decis să cultivăm murele. Pentru că murele se pretează pentru culturile ecologice. Le tratăm cu uleiul de neem, care este un ulei din America de Sud, le tratăm cu alge marine, care este un îngrășământ foliar, care le ajută foarte mult”, spune Nicoleta Bădăi.
Uleiul de neem este renumit în străinătate pentru proprietățile sale antiparazitare, antibacteriene și insectifuge.
„Într-un litru de apă se diluează două linguri de ulei de neem. Soluția arată precum laptele și se folosește pentru a trata planta de mur. E nevoie de 10 litri dintr-o astfel de soluție pentru a trata o cultură ce se întinde pe un hectare”, relatează Mihaela Crețu, reporter Digi24.
Familia Nicoletei are acum o plantaţie de mure pe 2,2 hectare, din care speră să obțină o producție de două tone.
„Aici este un soi principal care este Tornfree, un mur fără spini. Nu avem mure românești. Pentru că acestea sunt mult mai productive, nu au nici spini și poți să le culegi mai ușor. Gustul este mai dulce”, spune Valentin Bădăi, fratele Nicoletei.
Nicoleta mai cultivă 20 de soiuri de roșii și ardei iuți Jabanero. Cu fructele și legumele obținute, pregătește chiar si dulcețuri artizanale.
Nicoleta va vinde de anul viitor produsele in magazine bio.