România are un avans de 11,4 procente în ultimul trimestru din 2015, şi este urmată de Cehia, cu 8,6%, şi de Letonia, cu 7,7%. Spania, Franța şi Germania au avut creșteri ale costurilor cu forţa de muncă mai mici de 2%, cât este media Uniunii Europene. Munca s-a ieftinit în Italia, Olanda și Cipru.
În cazul României, costurile cu forţa de muncă s-au majorat la finalul anului 2016 pe fondul creşterii salariilor din sectorul bugetar, dar şi pentru că unii angajatori au mărit lefurile sau au dat bonusuri de sărbători. În majorarea suportată de angajatori intră atât salariile şi bonusurile plătite, cât şi contribuţiile care ajung la stat.
Aceste costuri cu forţa de muncă se vor majora în perioada următoare, în condiţiile în care din luna mai vom avea un salariul minim crescut la 1.250 de lei, ceea ce înseamnă că net un angajat plătit cu salariul minim pe economie va primi 917 lei.
În sectorul bugetar, salariile ar putea creşte şi după apariţia noii legi a salarizării, care se află încă în fază de proiect.
„Avem nevoie de o reechilibrare a salariilor. Trebuie să fim responsabili și să ținem cont de resurse”, a declarat Dacian Cioloş, premierul României.
Fondul Monetar Internaţional avertizează că România ar putea fi ocolită de investitori, pentru că patronii nu pot acoperi cheltuielile crescute cu salariile.
„Argumentul FMI este cel corect, nu mai umblați la salariul minim pentru că deja este peste media regiunii și dacă îl mai creștem ajungem să închidem afaceri în România”, spune Cristian Păun, economist.
Statul cheltuieşte deja considerabil mai mult pentru salariile celor 1,2 milioane de bugetari, ca urmare a măsurilor luate de fostul Guvern. Sumele programate pentru anul acesta ajung la 57 de miliarde de lei, cu cinci miliarde în plus faţă de 2015.