Pentru ziua protestului, Primăria Capitalei a avizat solicitarea transportatorilor, dar cu unele condiţii clare legate de traseu şi orar. Purtătorul de cuvânt al Primăriei București, Alexandru Ichim, a declarat că Primăria nu se opune manifestării, însă se opune blocării orașului.
„În mod tradițional în Piața Victoriei intră un număr maxim de 800 de autovehicule grele, maxim 1500 autovehicule ușoare. Primăria Capitalei nu se opune dreptului de a se manifesta, dar se opune blocării orașului. Cererea pentru manifestație a fost făcută pentru 10 -12”, spune purtătorul de cuvânt al PMB.
Însă transportatorii au cu totul altă variantă.
„Noi avem 6-7.000 maxim până la umplerea spațiului de manifestare de mâine, că vor fi 5.000 în acel perimetru”, a precizat Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România.
După câteva ore, pe propriul site, Primăria Generală şi-a schimbat opinia şi a acceptat varianta de orar propusă de transportatori. Aceştia ies în stradă pentru că, spun ei, dacă poliţele RCA se scumpesc atât de mult pe cât au anunţat asiguratorii, toată economia ar avea de suferit.
De asemenea, președintele Asociației Service-urilor Auto, Cristian Munteanu, a precizat că în ultima jumătate de an transportatorii au fost afectați de modificările legislației din domeniu.
„În ultimele șase luni categoria profesională afectată este cea a transportului, unde au fost operate modificări, creșteri cu aproximativ 3-400 la sută. Nu există nicio justificare din punct de vedere financiară și tehnică pentru aceste modificări”, a spus Munteanu.
Autoritatea de Supraveghere Financiară, cea care ar trebui să vegheze respectarea legii pe piaţa asigurărilor, n-a oferit până acum nicio explicaţie, aşa că transportatorii vor cere şi demisia şefului acestei instituţii, Mişu Negriţoiu. Pe de altă parte, de la 1 ianuarie, tarifele RCA se vor majora oricum din cauza criteriilor internaţionale la care trebuie să se alinieze companiile de asigurări.