Ministrul Muncii: 20% din ajutoarele sociale, acordate fraudulos

Data actualizării: Data publicării:
dragos pislaru

O verificare făcută în 2015 în sistemul ajutoarelor sociale a scos la iveală fraude de proporţii, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, la emisiunea „În faţa ta” de la Digi24. În unele cazuri, 20% din aceste beneficii au fost acordate fraudulos, a susţinut ministrul, care a adăugat că a cerut ca aceste verificări să fie făcute din nou, iar cifrele au reconfirmat această situaţie. Dragoş Pîslaru a anunţat că, în cel mult două săptămâni, va fi publicat proiectul care va reforma „din temelii” sistemul.

dragos pislaru

„În anul 2015 Banca Mondială, pe un contract de împrumut pe care îl are cu Guvernul României a lucrat împreună cu ANPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială) pentru a reduce fraudele din sistemul de şomaj, de beneficii sociale. Ce au scos în evidenţă făcând un inventar la două mii şi ceva de primării. Într-un caz aveam cam 20% fraude în zona de investigaţie, într-un alt caz aveam undeva pe la 11% ceea ce reprezintă nişte sume exorbitante. Eu, când am auzit, în urmă cu câteva luni de aceste evidenţe am întrebat: «de ce nu s-a reacţionat?» şi răspunsul a fost: «mai bine se ţin sub preş că sunt lucruri care deranjează» şi doi, care este un lucru foarte important, este esenţial, am comandat o nouă anchetă ca să văd şi cu instrumentele pe care le am eu cât de grav stăm. Şi am făcut ancheta mai ales pe persoanele cu dizabilităţi. Şi rezultatele mi-au reconfirmat şi acele rezultate din 2015”, a spus Dragoş Pîslaru.

Ministrul Muncii a anunţat că va prezenta, în următoarele zile, cifrele acestor noi verificăria spus că fraudele sunt „un procent semnificativ”. „Ajutoarele acestea sociale sunt date pe baza unor documente, fără nişte anchete sociale care să se facă serios, în teren. Asta este ideea”, a explicat acesta.

Dragoş Pîslaru a spus şi că în cel mult două săptămâni vor fi iniţiate o ordonanţă de urgenţă şi o hotărâre de guvern prin care aceste situaţii vor fi corectate, iar inspecţia socială va fi „reaşezată in temelii” şi va avea puteri sporite, asemănătoare Inspecţiei Muncii.

Urmăriți AICI interviul integral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri