În ziua de 8 Martie, Ziua Femeii, toți bărbații trimit mesaje prietenelor, colegelor, colaboratoarelor și altor femei pe care le prețuiesc și pe care, poate, nu au ocazia să le întâlnească și să le ofere personal o floare. Și femeile, la rândul lor, le felicită cu mesaje de 8 Martie pe alte femei pe care le apreciază.
Dar inspirația se lasă așteptată de multe ori, astfel că un ajutor va fi binevenit.
Mesaje de 8 Martie pentru mame
- La mulţi ani, mamă! Eşti minunată şi vreau să împart cu tine ce am mai de preţ. Te iubesc!
- Nu există cuvinte pentru a descrie femeia căreia îi datorez totul în viață. Ea este cea care mi-a dăruit tot ce am eu azi și tot ce sunt eu azi. Mi-a dat naștere, m-a crescut și m-a iubit. Ea ești tu! Te iubesc, mama! La mulți ani!
- Fiecare mamă are ceva special, dar parcă tu ești cea mai cea, pentru că ești mama mea. Să nu uiți că te iubesc și să mă ierți că mai greșesc. La mulți ani, mamă!
- Niciun gând nu poate descrie iubirea pe care ți-o port. La mulți ani, mama!
- La Mulți Ani celei mai dulci mame din întreaga lume! Te iubesc!
- În această zi specială, vreau să îți mulțumesc pentru tot ce faci pentru mine și pentru cei dragi. Ești un stâlp de susținere, o sursă de inspirație și un exemplu de urmat pentru noi toți. Să ai un 8 Martie extraordinar!
- O mamă atât de minunată ca tine merită ca fiecare zi să fie 8 martie! La mulţi ani, mămico!
- Îți doresc ca în această primăvară să te bucuri de fiecare rază de soare, de fiecare floare colorată și de dragostea mea necondiționată. La mulți ani!
- Un gând mărunt pentru iubirea imensă pe care ţi-o port. La mulţi ani, mama!
- De 8 Martie, îți doresc să fii fericită și împlinită, să ai parte doar de zile senine și de momente memorabile, sănătate și mult noroc!
Mesaje de 8 Martie pentru iubită sau soție
- Iubita mea, tu ești cea mai însorită primăvară din lume. Te iubesc! La mulți ani!
- Nu trebuie să-și dau cel mai frumos mesaj, pentru că toată lumea știe că ești cea mai mare minune a vieții mele. Te iubesc! La mulți ani!
- Oricât de speciale ar fi cuvintele nici măcar nu pot să înceapă să-ţi spună despre toată dragostea pe care ţi-o port în suflet!
- 8 Martie să îți aducă întreaga lume la picioare, un zâmbet larg pe buze și toată fericirea pe care o meriți. La mulți ani, draga mea!
- Fie ca ziua de 8 Martie să-ţi aducă toată lumea la picioare, zâmbetul pe buze şi toată fericirea de pe pământ. La mulţi ani, draga mea!
- Te iubesc îţi spun într-o secundă, dar ca să-ţi demonstrez îmi trebuie toată viaţa! La multi ani de 8 martie!
- Iubita mea, te felicit de 8 Martie, Ziua Femeii! Vreau să-ți mulțumesc că ai apărut în viața mea. Fără tine, nu aș zâmbi așa, nu m-aș trezi dimineața cu o dispoziție atât de bună, nu aș simți atâta căldură și grijă.
Mesaje de 8 Martie pentru colege
- Te felicit cu ocazia Zilei Femeii! Îți doresc multe momente minunate, realizări și multe bucurii în familie.
- Îți doresc iubire, prietenie, respect, bunăstare, pace și înțelegere! La mulți ani cu ocazia zilei de 8 martie!
- De 8 Martie, îți doresc să fii mereu înconjurată de iubire, respect și admirație. Fie ca zâmbetul tău să fie mereu luminos și speranța mereu vie. La mulți ani!
- Te felicit cu ocazia zilei de 8 martie și îți doresc o casă plină cu flori și oameni dragi mereu alături! Să ai răbdare chiar și pentru cei mai neascultători oameni din jur. Fericire, iubire mare și succes în toate! La mulți ani de ziua femeii!
- Femeia este simbolul dragostei, al devotamentului și al puterii. La mulți ani tuturor femeilor minunate, care ne inspiră și ne fac să fim mai buni!
- La mulți ani, femeilor frumoase și puternice! Fie ca viața să vă ofere mereu motive de bucurie și sănătate, iar iubirea să vă înconjoare mereu!
- Fie ca ziua de 8 Martie să-ți aducă toată lumea la picioare, zâmbetul pe buze și toată fericirea de pe pământ. La mulți ani!
- La Mulți Ani! Fie ca acest 8 Martie să îți aducă multă fericire și împlinire! Să fii iubită și apreciată mereu pentru tot ce faci!
De ce sărbătorim Ziua Femeii pe 8 Martie
Ziua Internațională a Femeilor a luat naștere în urma unui protest al muncitoarelor care au cerut reducerea zilei de muncă, salarii mai mari și condiții mai bune de muncă. Se întâmpla în 8 martie 1857. În unele țări, ziua de 8 martie și-a pierdut din semnificația istorică și politică și este doar un prilej pentru ca oamenii să își exprime dragostea și aprecierea față de femeile din viețile lor. Însă Organizația Națiunilor Unite și ONG-urile feministe atrag atenția că această zi ar trebui să amintească de greutățile sociale și economice cu care femeile din întreaga lume se confruntă zi de zi.
Ziua Internațională a Femeii a apărut pe fondul mișcărilor sociale de la începutul secolului XX, în America de Nord și în toată Europa.
Această zi este celebrată în multe țări din întreaga lume. Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ține cont de diferențele naționale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice.
Prima Zi Națională a Femeii a avut loc în Statele Unite, la 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condițiilor de muncă.
În anul 1910, Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913.
Ca urmare a inițiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua Internațională a Femeii a fost marcat pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. La manifestațiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, în plus față de dreptul de vot și de a ocupa o funcție publică, dreptul femeilor la locul de muncă, la formarea profesională și de a se pune capăt discriminării la locul de muncă.
Cu prilejul Anului Internațional al Femeii, în 1975, Organizația Națiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua Internațională a Femeii la 8 martie.
Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii și pentru ca fiecare femeie să își atingă adevăratul potențial îl constituie Declarația de la Beijing și Platforma de acțiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinței mondiale a ONU privind femeile, în 1995.
În 2014, a avut loc cea de-a 58-a sesiune a Comisiei privind Statutul Femeilor (CSW) — reuniune anuală la care sunt abordate problemele legate de egalitatea de gen și drepturilor femeilor — cu tema „Provocări și realizări în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru femei și fetele”. Cu acest prilej, entitățile ONU și ONG-urile acreditate din întreaga lume au prezentat un bilanț al progresului și provocărilor care rămăseseră în direcția atingerii celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM).
În România, la 3 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii și 19 noiembrie — Ziua bărbatului.
Potrivit inițiatorilor, actul normativ are drept scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștientizare privind concilierea vieții de familie cu viața profesională. Proiectul de lege a fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputaților, for decizional în cazul acestui act normativ.
Editor : D.C.