„Trebuie să scrieţi nume, data naşterii şi localitatea şi judeţul din care veniţi”, i se spune unui nou-venit.
În funcţie de aceste date, fiecare participant primeşte o brăţară colorată pe care are obligaţia să o poarte în interiorul taberei.
Culoarea brăţării îţi spune la ce servicii ai acces în tabără, spre exemplu, dacă porţi o brăţară roşie înseamnă că ai sub 18 ani şi nu vei putea să cumperi produse care conţin alcool şi nici produse din tutun.
Culorile şi materialul brăţărilor diferă şi în funcţie de durata şederii. Dacă cele din hârtie sunt valabile o zi, cele din material textil sunt valabile până la sfârşitul evenimentului. Doar că prea puţini dintre cei care vând alcool şi tutun ştiu ce reprezintă fiecare.
Pentru ca evenimentul să fie lipsit de incidente, organizatorii au cerut şi suplimentarea pazei.
„Avem serviciu de protecţie şi pază permanent în tabără, sunt şi... patrulează şi Jandarmeria, şi poliţişti apar în tabără, deci... partea asta cu securitatea e cam acoperită destul de bine”, a declarat Fall Sandor, organizator al taberei Tusvanyos 2015.
Toate aceste măsuri au fost luate după ce, anul trecut, un tânăr a murit înecat în râul Olt, care trece prin tabără, iar alţii s-au luat la bătaie.
„Găsesc bună această soluţie! Sunt mulţumit de ea. Cine are voie să bea alcool, asta nu ştiu cum o cântăresc, cum hotărăsc”, spune un bărbat.
„Cred că din acest punct de vedere este o măsură bună: că minorii nu pot să cumpere alcool!”, este de părere un tânăr.
Universitatea de Vară Tusvanyos a fost organizată pentru prima oară în 1989 la Băile Balvanyos, însă din 1997 evenimentul a fost mutat la Băile Tuşnad din motive de spaţiu. Organizatorii estimează că anul acesta aproximativ 6000 de oameni vor vizita zilnic tabără în care se organizează conferinţe în timpul zilei şi concerte seara.