Ministrul adjunct polonez de Externe, iritat de discursul premierului ungar Viktor Orban la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, din acest weekend, a sugerat că Ungaria ar face mai bine să plece din Uniunea Europeană și NATO, pe care prim-ministrul ungar le critică atât de mult. ”Ungaria, și nu Polonia, este cea care face afaceri cu Rusia”, a declarat duminică ministrul adjunct polonez, ca răspuns la acuzațiile premierului ungar că Varșovia duce o politică „ipocrită” față de Moscova.
Sâmbătă, Viktor Orban a condamnat ceea ce a numit politicile greșite ale Uniunii Europene, ale întregului Occident și ale Guvernului polonez față de Rusia.
"Polonezii duc politici ipocrite. Ei ne critică pentru relațiile noastre cu rușii, iar ei înșiși fac afaceri cu Rusia prin intermediari. Nu am văzut niciodată o asemenea ipocrizie din partea statului”, a declarat Orban.
„Noi nu facem afaceri cu Rusia, spre deosebire de premierul Orban, care este la marginea societății internaționale - atât în Uniunea Europeană, cât și în NATO”, a declarat duminică Bartoszewski, ca reacție la cuvintele premierului ungar, informează TVP World.
"De ce nu creează Orban o Uniune cu Putin și unele state autoritare de acest tip? Dacă nu vrei să fii membru al unui club, poți oricând să pleci”, a spus Bartoszewski. El a adăugat: „Nu prea înțeleg de ce Ungaria vrea să rămână membră a unor organizații care nu-i plac atât de mult și care se presupune că o tratează atât de rău”.
Bartoszewski a mai spus că politica lui Orban este în prezent anti-UE, antiucraineană și antipoloneză, referindu-se la faptul că Orban blochează sume mari de bani pe care UE le-ar plăti altfel Poloniei pentru a rambursa Varșoviei echipamentele militare transferate Ucrainei.
„Era o vorbă «or fi frați polonezii și maghiarii, dar aceasta este o mare ceartă de familie»”, a spus el, adăugând că discursul lui Orban a fost comentat foarte negativ și de ambasadorul SUA la Budapesta duminică „pentru că a fost un atac la adresa Poloniei, SUA, Uniunii Europene și NATO”.
Orban a mai acuzat Polonia că a provocat o schimbare a raportului de forțe în Europa prin slăbirea axei Berlin-Paris în favoarea unei noi configurații: Londra, Varșovia, Kiev, statele baltice și țările scandinave.
În opinia sa, acest lucru slăbește Grupul de la Visegrad, un bloc de patru țări din Europa Centrală, printre care se numără și Slovacia și Republica Cehă.
Editor : Marina Constantinoiu