Orban a vorbit despre "o mega-strategie maghiară" pentru a face față noii ordini mondiale, în discursul de la Băile Tușnad

Data actualizării: Data publicării:
premierul ungariei victor orban la tușnad
Viktor Orban a spus că Asia va deveni centrul lumii, în discursul de la Băile Tușnad. Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Micsik

Viktor Orban a declarat, sâmbătă, la Universitatea de Vară "Tusvayos" din Băile Tuşnad, că ordinea mondială se schimbă și este un proces care a pornit din Asia, zonă care va deveni centrul definitoriu al lumii. Premierul Ungariei a punctat faptul că omenirea se află în cursul unor schimbări majore care vor contura o lume nouă și a prezentat "o mega-strategie maghiară" pentru a face faţă acestor schimbări.

"După părerea mea, vine o lume nouă (...) Suntem în cursul unor schimbări cu care nu ne-am mai întâlnit în ultimii 500 de ani. Şi despre ceea ce eu vorbesc acum este modificarea, schimbarea ordinii mondiale, care este un proces pornit din Asia. Foarte pe scurt şi foarte primitiv formulând, în următoarele decenii, sau poate că şi în următoarele secole, Asia va deveni centrul definitoriu al lumii. (...) Eu cred că procesul este inevitabil, pentru că de partea Asiei stă avantajul demografic, avantajul tehnologic, avantajul capitalului şi se echilibrează forţele armate", a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii oficiale, informează Agerpres.

Premierul Ungariei a menţionat că Donald Trump caută să găsească "un răspuns american" la această situaţie, dar pe principiul "America first", şi că în aceste condiţii Europa are două posibilităţi: să rămână un continent subordonat sau varianta enunţată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, respectiv să intre în această competiţie mondială.

"Indiferent că intrăm în competiţie sau rămânem în subordonare, va trebui să ne pregătim că Ucraina nu va deveni nici ţară membră NATO, nici ţară membră UE, pentru că noi europenii nu avem bani suficienţi pentru toate acestea. Ucraina va intra în statutul de 'buffer zone' şi dacă suntem norocoşi, atunci vor exista garanţii internaţionale stabilite prin acorduri semnate între Statele Unite şi Rusia. Dacă suntem norocoşi, Uniunea şi Europa va participa în acest acord, va fi inclusă în acest acord (...) Dacă se schimbă, o schimbare de regim nivel mondial, avem nevoie de o strategie pe măsură", a declarat premierul Ungariei, conform traducerii asigurate de organizatori.

Orban a prezentat, în linii mari şi "o mega-strategie maghiară", pentru a face faţă acestor schimbări, menţionând că va include în această strategie nu doar "Ungaria Mică", ci maghiarii din întreaga lumea.

Referindu-se la războiul din Ucraina, Orban a spus că "majoritatea ţărilor de pe mapamond sprijină Rusia" și susține că Ucraina "şi-a găsit vocaţia în acest război", întrezărind perspectiva de a deveni "limita de Est a Occidentului".

Premierul ungar şi-a rostit tradiţionalul discurs la finalul celei de-a 33-a ediţii a Universităţii de Vară şi Taberei Studenţeşti de la Băile Tuşnad, care a avut ca temă "Pe drumul drept". Evenimentul a fost organizat de Consiliul Tineretului Maghiar din România şi Fundaţia Pro Minoritate din Ungaria, în parteneriat cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
Cine era domnitorul care siluia boieroaicele sub ochii soților? A fost fiul lui Vlad Țepeș
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale