Anul 2020 aduce pentru români un Crăciun atipic, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus. Cei mai mulți vor sărbători acasă, astfel că meniului mesei de Crăciun îi va fi acordat o și mai mare atenție. Cât costă o masă îmbelșugată de sărbători și ce preparate să alegi pentru zilele festive.
Masa de Crăciun în 2020 va avea loc în formulă restrânsă, căci întâlnirile în grupuri mari nu sunt permise din cauza riscului de infectare cu Covid-19. Chiar și așa, românii sunt mari amatori de bucate tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă, pe care cei mai mulți pe preapră în propria gospodărie.
Variante de meniu pentru masa de Crăciun
Meniu de Crăciun cu carne
De departe, preferatul românilor pentru masa de Crăciun este meniul compus din preparate cu carne. Aperitivul este în general compus din alimente tradiționale din porc, precum slănină, jumări, leber, tobă și diverse salate, între care salata de boeuf, una dintre cele mai populare la mesele festive. Un platou cu brânzeturi, șorici, ceapă și alte legume este o variantă clasică și gustoasă.
În ceea ce privește felul principal, variantele meniului de Crăciun bazat pe carne sunt variante: piftie de porc sau curcan (sau răcitură în zona Moldovei), sarmale în foi de varză cu smântână și mămăligă, pomana porcului, cârnați afumați sau pastramă de porc. De la masa de sărbători nu pot lipsi murăturile, gogonele, gogoșari, castraveți, conopidă sau varză murată. Un alt preparat servit de români în meniul mesei de Crăciun este caltaboșul.
În ceea ce privește desertul, cozonacul este pe lista preparatelor tradiționale de Crăciun, alături de alte prăjituri, precum cornulețele cu gen, Negresă, Alba ca Zăpada sau tort cu ciocolată.
Meniu de Crăciun vegetarian
Meniul pentru masa de Crăciun în familiile în care nu se consumă carne poate fi la fel de variat. Un aperitiv vegetarian va cuprinde mix de brânzeturi, alături de nuci și boabe de struguri, dar și salată "a la russe", varianta fără carne a celei clasice cu vită.
Felul principal poate fi sub formă de ruladă de tofu cu ciuperci, sarmale din orez cu ciuperci și morcov în foi de varză, vinete împănate cu usturoi sau cârnați din linte roșie.
Dulcele de la masa de Crăciun poate fi sub forma unui mousse de ciocolată combinat cu fructe proaspete, precum afine și zmeură.
Cât te costă masa de Crăciun în 2020
Anul trecut, înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, bugetul alocat de români pentru perioada Crăciunului era în medie de aproximativ 1.189 lei, iar din această sumă 477 de lei erau destinaţi cheltuielilor pentru preparatele alimentare care alcătuiau masa de Crăciun. Mai apoi, urmau cadourile, arăta un studiu realizat de Reveal Marketing Research pentru anul 2019.
În 2020, însă, lucrurile stau complet diferit. Studiile au arătat că de la declanșarea pandemiei românii s-au arătat mult mai cumpătați în materie de cheltuieli.
Însă, în prezent, un kilogram de carne de porc variază între 15 și 20 de lei, un kilogram de orez costă în jur de 5 lei, un kilogram de ceapă 1,3 lei, iar unul de cartofi de la 1,2 lei în sus, în funcție de sortiment. Un litru de ulei de floarea soarelui pornește de la puțin peste 5 lei, în timp ce un kilogram de zahăr pleacă de la 2,55 lei/kilogram, acestea fiind alimentele de bază.
Pentru o masă de Crăciun pentru două persoane cu aperitiv, fel principal și desert românii ar cheltui în jur de 190 de lei.
Editor : A.A.