România e primul loc în Uniunea Europeană la capitolul case supraaglomerate. Ultimul raport Eurostat pe această temă arată că fiecarui român îi revine în medie o cameră, în vreme ce în țări precum Belgia sau Luxemburg media este de 2,2 camere pentru fiecare locuitor.
România este țara paradoxurilor. Avem cei mai mulți proprietari de casă din Europa, dar fiecăruia îi revine o singură cameră. Așa se face că aproape jumătate dintre români trăiesc în case supraaglomerate. Iar acest lucru s-a resimțit cel mai puternic odată cu pandemia. Locuința a devenit loc de muncă, școală sau grădiniță.
În Uniunea Europeană suprafața locuibilă recomandată este de 30 de metri pătrați de persoană. La noi, însă, este redusă la jumătate sau chiar mai mică. Aproape jumătate dintre familiile din România locuiesc într-una sau în cel mult două camere.
Nu puține sunt casele unde locuiesc împreună bunici, părinți și copii. România are una dintre cele mai mari proporții de tineri care încă locuiesc cu părinţii. Mai precis, 4 din 10 tineri români cu vârste de până la 34 de ani trăiesc sub același acoperiș cu părinţii.
Faptul că stau în case supraaglomerate nu este singura problemă. 1 din 4 români trăiește în conditii severe de sărăcie. Statisticile arată că o treime dintre case sunt fără grup sanitar, iar în cazul a 40% dintre gospodării e nevoie de reparaţii curente sau capitale.
Majoritatea românilor trăiesc în case construite în perioada 1919-1980, asta deși anual sunt construite în jur de 50.000 de locuințe. Studiile de pe piaţă imobiliară arată că în România există un deficit de un milion de locuinţe.