Foto Viteza cu care rușii au avansat în Harkov în mai. Zelenski avertizează: "Ar fi primul val al ofensivei". Ce regiune vizează apoi Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Russian bombardment in Kharkiv kills 3 and wounds 28, smoke rises over the city
Bombardament în Harkov FOTO: Profimedia Images

Volodimir Zelenski avertizează că se așteaptă la o ofensivă rusă mai amplă în nord și în est, cu scopul de a cuceri orașul Harkov. „Ei (rușii – n.r.) și-au lansat operațiunea, care poate consta în mai multe valuri. Acesta ar putea fi primul val", a declarat Zelenski. În urmă cu câteva zile, șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kyrylo Budanov, a sugerat că armata Moscovei ar putea lansa o ofensivă similară în regiunea Sumi. Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022.

Ofensiva Rusiei din regiunea Harkov din această lună ar putea fi primul din mai multe valuri, iar forțele ruse ar putea încerca să ajungă în capitala regională Harkov, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat AFP, scrie Kiev Independent.

În 10 mai, Rusia a lansat noi acțiuni ofensive în nordul Harkovului, înaintând către Lyptsi și Vovchansk, un oraș situat la mai puțin de 5 kilometri de granița cu Rusia și la aproximativ 50 de kilometri de orașul Harkov. Trupele ruse au reușit să avanseze până la 10 kilometri adâncime, a adăugat Zelenski.

El a spus că înaintarea armatei ruse a fost oprită de prima linie de apărare a Ucrainei, iar situația din regiune s-a stabilizat. "Ei (rușii – n.r.) și-au început operațiunea ofensivă, care ar putea consta din mai multe valuri. În Harkov a fost primul val, situația de acolo este sub control", a declarat președintele ucrainean. Șeful serviciilor secrete militare al Ucrainei, Kyrylo Budanov, a sugerat pe 14 mai că forțele ruse pot lansa o ofensivă similară în regiunea Sumi atunci când vor prinde momentul prielnic.

"Trebuie să fim în alertă și să înțelegem că trupele ruse înaintează pe teritoriul nostru. Nu invers", a spus Zelenski.

Grafic care arată cum au înaintat rușii în Harkov. FOTO: The Guardian în baza informațiilor ISW

10.000 de oameni evacuați din Harkov

Al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, este o țintă majoră a Rusiei.

Aproape zece mii de persoane au fost obligate să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse.

"În total, 9.907 de persoane au fost evacuate", a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, la peste o săptămână de la lansarea atacului rus, în legătură cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ar putea fi doar primul val al unei ofensive mai ample.

Aceste persoane au fugit din calea soldaţilor ruşi, care au reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est, înainte de a fi opriţi de forţele ucrainene. Sinegubov a declarat că forţele armate ucrainene au respins două tentative de a le străpunge apărarea în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă. Însă situaţia este "sub control", "apărătorii desfăşurând asalturi şi operaţiuni de curăţare în unele zone", a precizat el.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovciansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră. "În zona oraşului Vovciansk, trupele ucrainene îşi întăresc apărarea", a adăugat Sinegubov. În urmă cu o zi, el a declarat că forţele ruse au ocupat Vovciank şi că toţi locuitorii, cu excepţia a 200 dintre ei, au fugit din cauza luptelor.

Forţele ruse au ocupat 278 de kilometri pătraţi între 9 şi 15 mai, cele mai mari cuceriri teritoriale ale lor de la sfârşitul lui 2022, potrivit unui calcul al AFP pe baza unor date ale Institute for Study of War (ISW).
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Piramidele din România, paradisul neobișnuit și spectaculos de care turiștii nu au aflat. E unic în țara...
Digi FM
Viața grea l-a făcut tare! Portarul Florin Niță, despre copilăria plină de griji: "Fără părinţi, fără bunici...
Pro FM
Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale: „Abia aşteptam să fiu cu voi, să ne facem amintiri...
Film Now
Câți bani au primit actorii din „Gossip Girl” pentru rolurile din celebrul serial. Cine se află în fruntea...
Adevarul
De ce au votat francezii cu extrema dreaptă? „Percepția de situație scapătă de sub control, umilința în fața...
Newsweek
Cine sunt pensionarii a căror pensie va fi recalculată anual? Câți ani de muncă au?
Digi FM
Mesajul lăsat de tricolori, în vestiarul de la Munchen, după meciul cu Olanda de la Euro 2024. Au făcut...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Momentul când un elan sălbatic se alătură unor tineri la un meci de fotbal în curte. Imaginile au devenit...
Film Now
Imagini rare cu Rachel Weisz, în public, într-o zi obișnuită. Soția lui Daniel Craig a afișat o naturalețe...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud